Αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ: Ένα βήμα πριν από το Ειδικό Δικαστήριο;
05/07/2016 13:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ: Ένα βήμα πριν από το Ειδικό Δικαστήριο;

Νέες αποκαλύψεις, κατόπιν εορτής βεβαίως, κάνει ο γνωστός οικονομολόγος και φίλος του Τσίπρα και του Βαρουφάκη, Τζ. Γκάλμπρεϊθ. Ο Αμερικανός γιος ενός από τους σημαντικότερους και πιο προοδευτικούς οικονομολόγους του 20ου αιώνα, αποδεικνύει πώς είναι να ζεις και να βγάζεις λεφτά μόνο και μόνο επειδή φέρεις το όνομα του πατέρα σου.

Αυτός λοιπόν ο τύπος που μας είχε κουβαληθεί επί Γιώργου Παπανδρέου, βρήκε μετά την κότα με το χρυσό αυγό στον ΣΥΡΙΖΑ. Πλεύρισε τον Τσίπρα, ο οποίος είναι άσχετος με τα οικονομικά, μέσω του Βαρουφάκη. Ο Τσίπρας τον εμπιστεύτηκε και στην ουσία ήταν μυστικοσύμβουλός του, όσο κι αν τώρα κάνει ότι δεν τον ξέρει.

Ο Γκάλμπρεϊθ έβγαλε και βιβλίο, γιατί κάθε τύπος που ασχολήθηκε με την Ελλάδα, οφείλει να συγγράψει κι ένα πόνημα για να βγάλει χρήμα. Εκεί λοιπόν περιγράφει το σχέδιο Β ή «σχέδιο Χ» όπως το έχει περιγράψει και ο Βαρουφάκης. Το σχέδιο σύμφωνα με τον οικονομολόγο που ήταν επικεφαλής της ομάδας κρούσης προέβλεπε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή, μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων. Αναφέρει ότι οι παραπάνω ενέργειες αποτελούσαν το βασικό περίγραμμα του Σχεδίου Β ή «Σχεδίου Χ» που προετοίμαζε από τον Μάρτιο του 2015 με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας –που περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμη και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων!– το «πολεμικό συμβούλιο» του τότε υπουργού Οικονομικών με βασικό συντονιστή τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές.

Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών. Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, γράφει ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν. Κατόπιν θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.

Όλα αυτά δεν είναι άγνωστα. Τα ξέραμε λίγο – πολύ απλά όταν τα επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής της ομάδας κρούσης, αντιλαμβανόμαστε με τις τρελούς και ημίτρελους είχαμε να κάνουμε. Θα εθνικοποιούσαν τις τράπεζες, θα τύπωναν νέο χρήμα, θα επιστράτευαν τους δημοσίους υπαλλήλους που θα πλήρωναν με υποσχετικές, θα αναλάμβανε τη δημόσια τάξη ο στρατός και θα γίνονταν και διάγγελμα του πρωθυπουργού. Όλα αυτά κατόπιν εντολής του Βαρουφάκη, αλλά σε απόλυτη συνεννόηση με τον Τσίπρα.

Τα ήξερε όλα αυτά ο πρωθυπουργός και είχε συναινέσει σ’ αυτό το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Ασχέτως αν τον Μάρτιο, όντας πλέον πρωθυπουργός κι έχοντας καταλάβει πώς παίζεται το παιχνίδι στις Βρυξέλλες, τρόμαξε με τις λεπτομέρειες του σχεδίου και το «έκοψε».

Η ουσία είναι ότι ένα τσούρμο επικίνδυνων που βρήκε άλλους επικίνδυνους στο εξωτερικό, ετοίμαζαν από το 2014 την κατάλυση του πολιτεύματος, την ουσιαστική εγκαθίδρυση χούντας, την αποβολή της Ελλάδας από τις χώρες της Δύσης, την σοβιετοποίηση της χώρας.

Μια παρέα τρελών κρατούσε (και πολλοί από αυτούς κρατούν ακόμη) την τύχη της Ελλάδας στα χέρια της. Αυτό και μόνο συνιστά έγκλημα και θα έπρεπε να έχει συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή και Ειδικά Δικαστήρια. Όμως, φαίνεται ότι θα πάμε σε εκλογές για να παραγραφούν τα αδικήματα τύπων σαν τον Βαρουφάκη.