«Απλή αναλογική αρκεί να κυβερνάω πάντα εγώ»
25/06/2016 17:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Απλή αναλογική αρκεί να κυβερνάω πάντα εγώ»

Θα περιμένουμε να δούμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου γραμμένη στο χαρτί. Αλλά από τα όσα είπε ο Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το συμπέρασμα είναι ότι με εξαίρεση το πλαφόν εισόδου στο 3% όλα τα υπόλοιπα θα προσεγγίζουν στο βαθμό που δεν θα είναι εξ’ ολοκλήρου απλή αναλογική. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ότι πιθανόν να μην αλλάξει τίποτα και ως προς τη διαίρεση των εκλογικών περιφερειών και να παραμείνουν ως έχουν μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.

Το είχαμε ξαναγράψει προ ημερών. Ο Τσίπρας πιθανόν θέλει την απλή αναλογική με τρόπο τέτοιο ώστε να μην ψηφιστεί από 200 βουλευτές καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η απλή αναλογική θα μπει σε ισχύ από τις μεθεπόμενες εκλογές. Άρα θα μπορεί στις επόμενες να παίξει τα ρέστα του για την παραμονή στην εξουσία θέτοντας σκληρά διλήμματα για να διεκδικήσει το μπόνους.

Η όλη ρητορική που χρησιμοποιεί για την απλή αναλογική περί ισοτιμίας της ψήφου όπου θα γίνει πράξη με την Αριστερά στην κυβέρνηση δείχνουν ότι η πρόθεσή του είναι να διατηρεί ένα δημοκρατικοφανές προσωπείο για να κρύβει το μνημονιακό του πρόσωπο και ταυτόχρονα να χρεώνει το γεγονός ότι ο ίδιος θα πάει να ξανακερδίσει την εξουσία με το μπόνους των 50 εδρών στη ΝΔ από τη στιγμή που γνωρίζει ότι δεν θα μπορούσε να συναινέσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Είναι προφανές ότι ο Τσίπρας θα θελήσει να οδηγήσει στον πλήρη κατακερματισμό το πολιτικό σύστημα με τους δικούς του όρους για να παραμείνει ο βασικός παίχτης. Τα άλλα περί ισοτιμίας της ψήφου είναι λόγια του αέρα για να συγκαλύψει τους ιδιοτελείς τους σκοπούς του πριν απ’ όλα για την πολιτική του επιβίωση.