Απανωτά επικοινωνιακά φάουλ από τη ΝΔ
28/07/2016 16:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απανωτά επικοινωνιακά φάουλ από τη ΝΔ

Η αδυναμία της Ν.Δ. να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη ραγδαία φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, έχει αρχίσει να προκαλεί εσωτερικές ζυμώσεις και γκρίνια για την επικοινωνιακή πολιτική και στρατηγική του κόμματος.

Παρά την υπεροχή της Ν.Δ. στις μετρήσεις, δεν καταγράφεται δυναμική, και περισσότερο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρεί πρωτιά, κυρίως λόγω της ραγδαίας φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποια βήματα που σημειώθηκαν για να αλλάξει η εικόνα της Ν.Δ., ώστε να καταστεί σαφέστερο το μήνυμα που εκπέμπει η αξιωματική αντιπολίτευση, έμειναν χωρίς συνέχεια και κάθε φορά που ανακύπτει θέμα η Συγγρού τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και σπανίως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που θα την κάνουν «πρωταγωνίστρια» στο πολιτικό παιχνίδι.

Π.χ. ενδεικτική ήταν η μη ανακοίνωση των προτάσεων της Ν.Δ. για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, παρά το γεγονός ότι ήταν έτοιμες εδώ και καιρό.

Εκτός από τη δυσκολία της Ν.Δ. να κυριαρχήσει σε πολλές αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση, στελέχη του κόμματος καταγράφουν και μια σειρά από λανθασμένες κινήσεις που κόστισαν πολιτικά στην αξιωματική αντιπολίτευση και τις οποίες στη συνέχεια αναγκάστηκε είτε να αποσύρει είτε να αναπροσαρμόσει.

Η κυριότερη κατηγορία είναι ότι σε όλα τα μεγάλα θέματα η Ν.Δ. δεν κατάφερε να πείσει ότι είναι η εναλλακτική λύση· ακόμη και όταν είχε επεξεργασμένες θέσεις, αυτές χάθηκαν από έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνιακές αστοχίες.

Ακόμα και η περίφημη ανανέωση δεν ήρθε, όχι σε πρόσωπα, εκ των οποίων πολλά νέα ανέλαβαν θέσεις ευθύνης, αλλά σε νοοτροπίες, αντιλήψεις και συμπεριφορές.

Όσο δεν ξεκαθαρίζεται το τοπίο στον κρίσιμο τομέα πολιτικού σχεδιασμού και επικοινωνίας, η Ν.Δ. - τονίζουν παλαιά και νέα στελέχη - θα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και αντιπολίτευση θα κάνουν τα μέσα ενημέρωσης, ενίοτε δε και τα στελέχη της ΝΔ.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, επιμένουν πολλοί στη Ν.Δ., πρέπει να τερματιστεί το χάος που επικρατεί στον πυρήνα των συνεργατών και συμβούλων του προέδρου, πρέπει πρωτίστως να αναθεωρήσει τις επιλογές των προσώπων που κάνει η ηγεσία του κόμματος και να μην αποκλείει ικανά στελέχη που έχουν πολλά να προσφέρουν.