Αντιμνημονιακά ..."τζαρτζαρίσματα" Τσίπρα σε Βρυξέλλες και εκλογικά σενάρια
19/05/2019 11:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιμνημονιακά ..."τζαρτζαρίσματα" Τσίπρα σε Βρυξέλλες και εκλογικά σενάρια

Εμείς ξέρουμε καλύτερα από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών πώς να κουμαντάρουμε την χώρα μας, είναι η επωδός του Αλέξη Τσίπρα στον δρόμο για τις ευρωεκλογές. Ο κ. Τσίπρας, ενδεχομένως αξιοποιώντας και το momentum των ευρωεκλογών που "ανησυχούν" την Ε.Ε για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, υψώνει ξανά το "αντιμνημονιακό" λάβαρο που είχε υποστείλει μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, στοχεύοντας και σε επανεγκόλπωση των ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τον συμβιβασμό του 2015.

Τα μηνύματα που στέλνουν στις Βρυξέλλες από την Κυβέρνηση δεν είναι ακριβώς "πολεμικά" μεν αλλά σίγουρα δεν κινούνται στο μοτίβο των προηγούμενων ετών . Στα προειδοποιητικά καμπανάκια μάλιστα που χτυπούν αξιωματούχοι της Ε.Ε για τις προεκλογικές παροχές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά με τόνους μάλλον επιθετικούς που συνοψίζονται σε: " Εφόσον βγαίνουν οι στόχοι, θα κινηθούμε με όποιο μείγμα μέτρων θέλουμε εμείς".

Επίθεση

Στις προεκλογικές περιοδείες που πραγματοποιεί εξάλλου ο πρωθυπουργός ανά την επικράτεια, είναι εμφανής και εμφατική η ρητορική του "κατά των τεχνοκρατών" ( στοχεύοντας και στον Γιάννη Στουρνάρα).

"Μέχρι τώρα τις αποφάσεις τις έπαιρναν οι τεχνοκράτες της τρόικας και του ΔΝΤ, τώρα τους διώξαμε και μπορούμε να σχεδιάσουμε με ασφάλεια το μέλλον. Τώρα μπορούμε να ακολουθήσουμε μία πολιτική που σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι κατάφωρα υπέρ των συμφερόντων των πολλών", είπε ο κ. Τσίπρας και βαδίζοντας σταθερά την "αντιμνημονιακή" ατραπό, επιδιώκοντας – μεταξύ άλλων- να πετάξει από πάνω του τον μνημονιακό μανδύα των πολιτικών που ακολούθησε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, εφαρμόζοντας πιστά τα μνημόνια.

Τα δυο σενάρια για τις εθνικές εκλογές

Η τελική ευθεία για τις ευρωκάλπες και τα "προγνωστικά" του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογικές του επιδόσεις το βράδυ της 26ης Μαίου, έχουν αναζωπυρώσει εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου τα σενάρια και τις ασκήσεις επί ( εκλογικού) χάρτου.

Σύμφωνα με όσα διαμείβονται πίσω από τις κλειστές πόρτες υπουργείων αλλά και τους μαξιμινούς διαδρόμους, στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις συζητήσεις του παρασκηνίου, εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράψει καλύτερη επίδοση στην ευρωκάλπη από αυτή που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, μεταφέρουν δύο σενάρια που βρίσκονται στο πρωθυπουργικό συρτάρι:

1. Προκήρυξη εκλογών στις αρχές Ιουνίου και διεξαγωγή τους στο τέλος του μηνός.

Το σενάριο αυτό "εξυφαίνεται" βάσει των εκτιμήσεων σε Κόμμα και Κυβέρνηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και η διαφορά του με την Ν.Δ θα είναι στο όριο του 3%. Στην περίπτωση αυτή, υπουργικά στελέχη, διατυπώνουν την βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να αξιοποιήσει το momentum και να προχωρησει σε στήσιμο εθνικής κάλπης, "γλιτώνοντας" και από τυχόν … ασύμμετρες απειλές εντός του θέρους.

2. Εκλογές το Φθινόπωρο

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράψει ήττα μεγαλύτερη των 4-5 μονάδων ή ακόμη και αν κινηθεί κάτω από αυτές, τότε, συνομιλητές του κ. Τσίπρα, μεταφέρουν ως "προβληματισμό" του πρωθυπουργού το ενδεχόμενο να ρισκάρει πράγματι να εξαντλήσει την τετραετία με στόχο είτε να προσπαθήσει να ανατρέψει το κλίμα είτε να προκαλέσει "εσωστρέφεια" στην Ν.Δ ( εάν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι θετικά για το κόμμα του).

Πηγή: capital.gr