Ανησυχία για μειωμένη συμμετοχή στον β
02/06/2019 15:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανησυχία για μειωμένη συμμετοχή στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών

Χαμηλή παραμένει η συμμετοχή στον επαναληπτικό γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών σύμφωνα με την εικόνα που επικρατεί στα εκλογικά κέντρα, αν και αυτήν τη φορά η διαδικασία είναι πιο απλή, καθώς υπάρχουν μόνο δύο κάλπες, ενώ οι ψηφοφόροι χρειάζονται λιγότερη ώρα.

Ο συνδυασμός του ξεκάθαρου πολιτικού μηνύματος που δόθηκε στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής και της καλοκαιρίας που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, ίσως έχει κάνει πολλούς πολίτες να απέχουν από την εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι η συμμετοχή αναμένεται να αυξηθεί τις απογευματινές ώρες - όπως συμβαίνει συνήθως.

Σήμερα οι εκλογές διεξάγονται σε επτά από τις 13 περιφέρειες και σε 229 από τους 332 δήμους της χώρας, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτά τα 27.659 εκλογικά τμήματα έναντι 39.063 την περασμένη Κυριακή, δηλαδή το 71% του συνόλου, ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σήμερα αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου.

Έκκληση στους πολίτες να ψηφίσουν

Εν τω μεταξύ, πολιτικοί αρχηγοί και υποψήφιοι, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν παρέλειψαν να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ψήφισε, δήλωσε: "Καλώ και σήμερα τους πολίτες για προσέλθουν για να εκλέξουν δημάρχους και περιφερειάρχες. Να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας, ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει μία κάλπη μόνο, όπου δηλαδή το αποτέλεσμα, είτε σε επίπεδο περιφέρειας είτε σε επίπεδο δήμου, έχει κριθεί από τον πρώτο γύρο".

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, απευθύνθηκε συγκεκριμένα στους νέους ψηφοφόρους. "Σήμερα η Αθήνα δεν αλλάζει απλά δήμαρχο, αλλά εποχή. Θερμή παράκληση, αφιερώστε λίγο χρόνο να έρθετε να ψηφίσετε. Ειδικά οι νέοι. Η πόλη είναι δικιά σας, δείτε την όπως την θέλετε και την αξίζετε", τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Σε ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εκφράζοντας την ελπίδα να είναι μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών. "Είναι ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας να λαμβάνουν υπόψη οι δημοτικοί άρχοντες και περιφερειάρχες την άποψη των πολιτών, όχι μόνο την ημέρα που ψηφίζουμε", τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ομαλά κινείται η διαδικασία

Όπως έκανε γνωστό νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, οι εκλογές διεξάγονται ομαλά.

Ο κ. Πουλάκης είπε ότι το υπουργείο επικοινώνησε με όλες τις περιφέρειες, όπου διαπιστώθηκε ότι όλα τα εκλογικά τμήματα είναι ανοιχτά και όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στις θέσεις τους, ενώ ένας δικαστικός αντιπρόσωπος που αρρώστησε το πρωί, αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή του. Το μοναδικό πρόβλημα που υπήρξε χθες με τον έναν από τους δύο εκλογικούς αντιπροσώπους που δεν πήγε στο Καστελόριζο γιατί δεν πραγματοποιήθηκε η πτήση από τη Ρόδο προς το ακριτικό νησί αντιμετωπίστηκε μετά από ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, το οποίο διέθεσε ένα ελικόπτερο Πούμα, ανέφερε ο γγ του ΥΠΕΣ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η συλλογή και μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας, η διαδικασία θα είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με την περασμένη Κυριακή.

Πηγή:capital.gr