Ανασχηματισμός ενόψει: Πότε θα γίνει - Ποιά ονόματα σκέφτεται ο Τσίπρας
14/10/2016 18:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανασχηματισμός ενόψει: Πότε θα γίνει - Ποιά ονόματα σκέφτεται ο Τσίπρας

Ανασχηματισμός προ των πυλών. Για πρώτη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε δημόσια, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση στο εγγύς μέλλον.

«Οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τα δύο βασικά ερωτήματα που μένει να απαντηθούν είναι η ημερομηνία του ανασχηματισμού και πόσο ριζικές θα είναι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να προχωρήσει στα σχέδια του πριν την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, αλλά και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για την εκλογή Γραμματέα και μελών της Πολιτικής Γραμματείας. Γεγονός που σημαίνει ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν πρέπει να αναμένεται καμία ανακοίνωση πριν από τις 20 Οκτωβρίου.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι εξελίξεις σε σχέση με τη β΄ αξιολόγηση. Στην περίπτωση που οι διαδικασίες προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς και η αξιολόγηση κλείσει το πολύ σε ένα μήνα, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί με την ολοκλήρωσή της.

Στην περίπτωση που υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρονοτριβεί, τότε οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα πρέπει να αναμένονται άμεσα.

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, καθώς και θα έχουν ολοκληρωθεί οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Τσίπρας θα έχει ήδη μια πρώτη εικόνα για τις διαθέσεις των δανειστών - αναφορικά με την πορεία της β΄ αξιολόγησης - στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί 20 και 21 Οκτωβρίου

Οι τελευταίες πληροφορίες από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου φέρουν πάντως τον κ. Τσίπρα να είναι αποφασισμένο για νέο «ανακάτεμα της τράπουλας». Στις προθέσεις του πρωθυπουργού φέρεται να περιλαμβάνεται η αξιοποίηση νέων σε ηλικία και κυρίως «άφθαρτων» προσώπων του, απο το κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αποκλείεται επίσης και η ανάθεση χαρτοφυλακίων σε στελέχη του ευρύτερου πολιτικού φάσματος που συνεργάζονται με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως λ.χ. ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αλλά και η πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Οσο για το μεγάλο ζητούμενο που δεν είναι άλλο από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι αμετακίνητοι στις θέσεις τους θα παραμείνουν οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Νίκος Τόσκας και Νίκος Κοτζιάς, αλλά και η Ολγα Γεροβασίλη που δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί. Τα καλά νέα από τα έσοδα «ανεβάζουν» τις μετοχές του Τρύφωνα Αλεξιάδη ενώ δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί ο Γ. Χουλιαράκης. Πιθανή η μετακίνηση του Γ. Σταθάκη ενώ υπάρχει το σενάριο της αποχώρησης του Γ. Δραγασάκη. Οι φήμες λένε ότι αν ενισχυθεί στο συνέδριο η κίνηση των «53» στην οποία ηγείται ο Ευκλ. Τσακαλώτος, αυτός θα μπορούσε να μετακινηθεί στην Αντιπροεδρία με αρμοδιότητες για το σύνολο των οικονομικών. Ενδεχομένως τότε να πάρουν χαρτοφυλάκια κι άλλα μέλη από τους «53».

Ερωτηματικά υπάρχουν για την περίπτωση του Πάνου Σκουρλέτη, ενώ δεν αποκλείται η «έξοδος» σειρά νυν υπουργών, όπως οι κ.κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ανδρέας Ξανθός, κ.α.

Στη λίστα με την ονοματολογία της «γενιάς των 30άρηδων-40άρηδων» που δεν αποκλείεται να βρεθουν με χαρτοφυλάκιο στη νέα κυβέρνηση περιλαμβάνονται ονόματα όπως αυτά των κ.κ. Φάμελλου, Καραγιαννίδη, Συρμαλένιου, Σαντορινιού, Σεβαστάκη, Καρακώστα, Αυλωνίτου, κ.α.

imerisia.gr