Αναβολή στον ανασχηματισμό - Προεκλογικό "μπαλκόνι" η Ιθάκη
22/08/2018 12:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναβολή στον ανασχηματισμό - Προεκλογικό "μπαλκόνι" η Ιθάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες από την Ιθάκη, άνοιξε την άτυπη προεκλογική περίοδο η οποία Κύριος οίδε, πόσους μήνες θα διαρκέσει τελικώς, μέχρι να αποφασιστεί η προσφυγή στις κάλπες.

Αυτό που επικυρώθηκε πάντως από το νησί του Ιονίου και το περιεχόμενο του πρωθυπουργικού διαγγέλματος, είναι ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του , σκοπεύουν να πορευτούν τη μακρά προεκλογική περίοδο, σε συνθήκες ακραίας πολιτικής πόλωσης.

Εξ΄ού και ο πρωθυπουργός, ουδόλως θεώρησε την χθεσινή ημέρα οπότε και έληξε τυπικά το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα ευκαιρία εκπομπής "ενωτικού" μηνύματος αλλά αντιθέτως, εκφώνησε μια αμιγώς προεκλογική ομιλία , με "πολεμική" διάθεση εναντίον των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων (Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ).

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναφορές του, καίτοι διανθισμένες με διάφορα μυθολογικά και ...καλολογικά στοιχεία, ήταν εξαιρετικά επιθετικές για τους προκατόχους του με επιμύθιο: Να μην τους επιτρέψουμε να επιστρέψουν στο τιμόνι της χώρας.

Η "μπάλα" του κ. Τσίπρα πήρε και τους Λουκά Παπαδήμο και Γιάννη Στουρνάρα του οποίους δεν κατονόμασε μεν αλλά φωτογράφισε ως "παραδείγματα" ευτελισμού της Δημοκρατίας των μνημονιακών χρόνων.

Για τους πρώην συντρόφους του στην ΛΑΕ, απέφυγε την ευθεία επίθεση μεν αλλά τους εμφάνισε ως λιπόψυχους (στην καλύτερη περίπτωση) που δεν άντεξαν στα ...μνημονιακά κύματα.

Δεν βρήκε λέξη για τα τρία τελευταία χρόνια της δικής του διακυβέρνησης σε σχέση με τα μνημονιακά πεπραγμένα, στοχεύοντας ουσιαστικά στο να εμφανίσει την δική του τριετία κάτι σαν προσπάθεια ... σταδιακής απαγκίστρωσης από τα μνημόνια ( που θα έλεγε και ο Φώτης Κουβέλης).

Οι προεκλογικές στρακαστρούκες άρχισαν ήδη να ακούγονται στον ουρανό της Επικράτειας, με επόμενο σημαντικό σταθμό για τον κ. Τσίπρα, την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Εκεί, θα ξεδιπλώσει ο πρωθυπουργός τις "λελογισμένες" παροχές στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει η Κυβέρνησή του, για όσους μήνες τουλάχιστον, απομείνουν μέχρι τις εθνικές κάλπες.

Μπορεί το πρωθυπουργικό "διάγγελμα" να έγινε δεκτό από την αντιπολίτευση με δριμεία κριτική αλλά στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο στόχος επετεύχθη.

Όπερ σημαίνει ότι μετά την τραγωδία στο Μάτι, ο ίδιος εμφανίστηκε ξανά εκτός του ασφαλούς μαξιμινού περιβάλλοντος και κυκλοφόρησε ανάμεσα σε Πολίτες, επιχειρώντας να αφήσει πίσω την βαριά σκιά των συμβάντων του Ιουλίου.

Ανασχηματισμός, μετά

Επόμενος σταθμός για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον ο ανασχηματισμός του υπουργικού του συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή την οποία κατέγραψε το ΑΠΕ, ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει ακόμη καθώς "δεν θα χαλάσουμε τα μπάνια του λαού".

Προδήλως ο κ. Τσίπρας καθόλου δεν σκέφτεται τα μπάνια του λαού. Κυρίως γιατί ο ...λαός που έχει απομείνει στις παραλίες, μάλλον δεν πρόκειται να συγκλονιστεί από τις κυοφορούμενες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα.

Η ολιγοήμερη αναβολή των ανακοινώσεων για το λίφτινγκ στο κυβερνητικό σχήμα, οφείλεται εν πολλοίς, σε παράγοντες δύο.

Καταρχήν, στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι το θέμα της εξόδου από τα μνημόνια και της "Ιθάκης" , δεν θα πρέπει να επισκιαστεί άμεσα επικοινωνιακά από τις αλλαγές σε υπουργικούς θώκους.

Σκουρλέτης Vs Ρήγας

Κυρίως όμως, οριστικές αποφάσεις από τον ίδιο για το ποιος θα πάει πού, δεν έχουν ληφθεί, καραμπόλες καραδοκούν ενώ απ ό,τι φαίνεται, είναι προς διευθέτηση το θέμα επιστροφής Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί από τον κ. Τσίπρα για να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, με αυξημένες πιθανότητες τελικώς να δεχθεί ( μένει να φανεί με ποιους όρους) οπότε μένει "τρύπα" στο ΥΠΕΣ, τα κλειδιά του οποίου, δεν έχει ακόμη καθίσει η μπίλια, για το πού θα δοθούν.

Τα σενάρια για επιστροφή Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου έχουν καταφανώς εκνευρίσει τον νυν γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Ρήγα, ο οποίος εκδήλωσε δημόσια χθες την ενόχλησή του.

Αφού απέρριψε (Real Fm) τα εν λόγω σενάρια ως ανυπόστατα, ο κ. Ρήγας, ανέφερε, επί λέξει: "Είμαι ο γραμματέας του κόμματος, εκλεγμένος μετά το συνέδριο και υπηρετούμε συλλογικά με όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος τις αποφάσεις του συνεδρίου...".

Καμμένος: Εκλογές μετά τον Μάιο

Το θέμα της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας, το έχει προς ώρας τουλάχιστον, υπό έλεγχο, γεγονός που σημαίνει ότι θεαματικές κινήσεις στον ανασχηματισμό που να προμηνύουν διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα Καμμένου, έχουν αποκλειστεί.

Ο Πάνος Καμμένος χθες, μετά την κοινή συνεδρίαση της εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, επαναβεβαίωσε τη συμμαχία του με τον Α. Τσίπρα, τονίζοντας ότι διάλυσή της θα μπορούσε να επισυμβεί, μόνο για λόγους εθνικού ζητήματος ( σ.σ βλέπε Πρέσπες) και πάντως όχι πριν από τον προσεχή Μάιο.

Πηγή: capital.gr