Άκαρπη η συνάντηση Σκουρλέτη - ΠΟΕ-ΟΤΑ
26/06/2017 14:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άκαρπη η συνάντηση Σκουρλέτη - ΠΟΕ-ΟΤΑ

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων.


Σε δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές "δεν μπορεί να σταθεί νομικά, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου", ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, συμμετοχή στον διαγωνισμό άνω των 45.

"Μας αποκάλεσε μαϊντανούς των καναλιών, έχει αποφασίσει να δώσει την καθαριότητα σε ιδιώτες" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Τράκας, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ.

"Είναι μια πρόταση εκτός τόπου και χρόνου" δήλωνε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας δε πως το απόγευμα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου και θα ψηφιστεί άμεσα.

"Είναι μια πρόταση εκτός τόπου και χρόνου" δήλωνε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας δε πως το απόγευμα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου και θα ψηφιστεί άμεσα.

Nωρίτερα, προκλήθηκε ολιγόλεπτη ένταση όταν ομάδα διαδηλωτών της ΠΟΕ–ΟΤΑ επιχείρησε να εισβάλει στο υπουργείο Εσωτερικών και απωθήθηκε από άνδρες των ΜΑΤ.

Oι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ δηλώνουν πλέον ότι οι κινητοποιήσεις τους όχι μόνο θα συνεχιστούν, τουλάχιστον ώς την Πέμπτη, αλλά και θα σκληρύνουν τη στάση τους. Πάντως η ΠΟΠ-ΟΤΑ έχει διαχωρίσει τη θέση της αποφασίζοντας την αναστολή των κινητοποιήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός απορριμματοφόρων θα επιστρέψει στους δρόμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Παρέμβαση Εισαγγελέα

Η παρατεινόμενη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας, καθώς έχει προκαλέσει εκρηκτικό πρόβλημα με τη συσσώρευση τόνων σκουπιδιών που αποτελούν κίνδυνο, πλέον, για τη δημόσια υγεία και όχι μόνον.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσει αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα από τη συνεχιζόμενη απεργία στο χώρο της καθαριότητας.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε, ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκύζης θα διερευνήσει εάν και ποια αδικήματα διαπράττονται, καλώντας μάρτυρες και αξιολογώντας τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Για τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στην καθαριότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε μέσω του ΣΚΑΪ ότι θα υπάρξουν πρόνοιες, αλλά και ειδική μοριοδότηση για τη συνέχιση της εργασίας τους στους δήμους.

"Το συνδικαλιστικό κίνημα να μην αφήνει ρωγμές, από τις οποίες περνά ως λύση η ιδιωτικοποίηση" ανέφερε από πλευράς της η συναρμόδια υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι με την πρόταση του κ. Σκουρλέτη ουσιαστικά κανένας εργαζόμενος στην καθαριότητα δεν μπορεί να έχει δικαίωμα στην προκήρυξη. "Όσοι είναι πάνω των 45 ετών δεν έχουν δικαίωμα να μπουν στην προκήρυξη, χάνουν τη οριοθέτηση τους, η διαδικασία θέσεων είναι μόνο 2.500 μπορεί να αυξηθεί αλλά κανείς δήμαρχος δεν υποχρεούται να κάνει την προκήρυξη, ενώ η νέα σύμβαση χάνονται προηγούμενα εργασιακά δικαιώματα.

"Δεν πάμε για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης" ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γιάνννης Μπουτάρης για την ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων για τρεις ημέρες.

"Τα σκουπίδια στη δήμο Θεσσαλονίκης έχουν υπερβεί αρκετά τους 1.500 τόνους, πρόκειται για βουνά από σκουπίδια με θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου… Καθημερινά πολίτες και επιχειρηματίες μας ζητούν να κάνουμε κάτι" εξήγησε μέσω του ΣΚΑΪ ο ΓΓ. του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς.

Tην έντονη αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης προκάλεσε πάντως η απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων για τρεις ημέρες σε ιδιώτη.
"Θα μπλοκάρουμε τη διαδικασία της ανάθεσης σε ιδιώτες" δήλωσαν οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του δήμου.

Για "απόλυτο αδιέξοδο" έκανε λόγο στον σταθμό μας ο Γιώργος Πατούλης. Όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, μπορεί να υπάρξουν τα νομικά τερτίπια για λύση όπως στην εποχή Παυλόπουλου με διαδρομή που θα δημιουργήσει ασφαλή διαδικασία για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Ο κ. Πατούλης κάλεσε τον κ. Σκουρλέτη να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα.

capital.gr