Αιφνίδια συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στη Βιέννη
12/02/2018 21:46
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αιφνίδια συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στη Βιέννη

Συνάντηση στη Βιέννη ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά ότι θα έχουν απόψε Δευτέρα οι υπoυργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, και της πΓΔΜ, Nikola Dimitrov, ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και αύριο με την παρουσία και του διεθνούς μεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας, Matthew Nimetz.

Η συνάντηση -με βάση ανεπίσημες πληροφορίες από Αθήνα και Σκόπια,ήταν γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδαότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί, όμως ο τόπος και ο χρόνος σύγκλησής της δεν είχε οριστικοποιηθεί και οι περισσότεροι παρατηρητές υπέθεταν ότι οι δύο υπουργοί θα συναντιόνταν στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης ("Gymnich”) του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στην πρωτεύουσα της προεδρεύουσας Βουλγαρίας στις 14-15 του μηνός.

Χαρακτηριστικό των συνομιλιών της Βιέννης είναι ότι αυτές θα κινηθούν τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της υπό τον Matthew Nimetz διαδικασίας, σε μία συγκυρία κατά την οποία η μεν Αθήνα έχει καταστήσει σαφή (με διαρροές ή και δηλώσεις του Ν. Κοτζιά) τη δυσφορία της με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, ενώ τα Σκόπια από την άλλη έχουν οχυρωθεί στην υπεράσπιση της "μακεδονικής ταυτότητας” που επιθυμούν να μείνει εκτός διαπραγμάτευσης,.

Η αποψινή συνάντηση κρίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ως ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να "θερμομετρηθούν” οι διαθέσεις των δύο πλευρών, στην προοπτική εκπόνησης από την ελληνική διπλωματία του σχεδίου διεθνούς συμφώνου, με το οποίο θα επιδιωχθεί η υπέρβαση του ονοματολογικού και κάθε συναφούς προβλήματος, αλλά και της αδυναμίας (ή απροθυμίας) της πΓΔΜ να προβεί σε αναθεώρηση του συντάγματός της.

Εάν μάλιστα η συνάντηση της Βιέννης αποδειχθεί παραγωγική (άλλωστε και οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών έχουν κάνει δηλώσεις που παραπέμπουν σε εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης αυτή την εβδομάδα) δεν μπορεί να αποκλεισθεί και ενδεχόμενη νέα συνάντηση στη Σόφια, καθώς η επίσπευση του αποψινού ραντεβού αφήνει χρόνο για κάτι τέτοιο.

capital.gr