Αγγίζει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία
10/09/2017 11:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αγγίζει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία

Όλο και πιο κοντά στην αυτοδυναμία κινούνται τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, όπως φαίνεται από τα πορίσματα νέας δημοσκόπησης της Marc για λογαριασμό του "Πρώτου Θέματος της Κυριακής".

Συγκεκριμένα, η πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων έχει ως εξής:

-ΝΔ: 31,4%

-ΣΥΡΙΖΑ: 19%

-Χρυσή Αυγή: 7,1%

-ΚΚΕ: 6,9%

-Δημοκρατική Συμπαράταξη: 6,9%

-Ένωση Κεντρώων: 2,7%,

-Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2,4%

-Ποτάμι: 2,3%

-Λαϊκή Ενότητα: 1,6%.

Σε άλλο σημείο σημειώνεται πως η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος αυξάνεται, αν και το 66% δηλώνει ότι δεν πιστεύει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η Νέα Δημοκρατία οικοδομεί το προβάδισμά της βασισμένη τόσο στην υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της, η οποία μάλιστα αυξάνεται στο 81,7% (από από 78,9% που ήταν τον Μάιο), όσο και στο γεγονός ότι προσελκύει ψηφοφόρους από όλους τους χώρους, με σημαντικότερο όλων το 10,2% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης

Ώθηση στη Νέα Δημοκρατία δίνει και το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό φτάνει στο 34,5%, αφήνοντας πίσω στο 22,2% τον κ. Τσίπρα.

Εξακομματική Βουλή

Από τους μικρότερους σχηματισμούς μόνο η Ένωση Κεντρώων, που είναι έκτη στην κατάταξη και φτάνει στο 2,4%, διατηρεί πιθανότητες να υπερβεί το κατώφλι του 3% και να εκλέξει βουλευτές. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις επιδόσεις που κατέγραψε η μέτρηση, εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι. Όπως επίσης η Λαϊκή Ενότητα, η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πιθανότητα για εξακομματική Βουλή και η μεγάλη διασπορά ψήφου ευνοεί την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία με τα ποσοστά της έρευνας και την αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων μπορεί να προσδοκά ότι θα εκλέξει 156 βουλευτές έναντι 64 του ΣΥΡΙΖΑ, 24 της ΧΑ και του ΚΚΕ, 23 της ΔΗΣΥ και 9 της Ένωσης Κεντρώων.

capital.gr