Άδωνις: Πόσο πλήρωσε τον Ξηρό το Εθνικό Θέατρο για τα πνευματικά δικαιώματα;
27/01/2016 15:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Άδωνις: Πόσο πλήρωσε τον Ξηρό το Εθνικό Θέατρο για τα πνευματικά δικαιώματα;

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την απόφαση της νέας καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου να «ανεβάσει» έργο με θέμα το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Σάββα Ξηρού κατέθεσε χθες ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Στην ερώτησή του ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία αυτής της παράστασης προέρχεται από το Εθνικό Θέατρο, διά της εποπτείας και επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού όπως ορίζει ο ν.2273/1994. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο Αρ.Πρωτ.φ1/199394/δ2/08-12-2015/ΥΠΠΕΘ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ κατάλογος θεαμάτων για παραστάσεις θεάτρου/κουκλοθεάτρου/θεάτρου σκιών, ενώ διευκρινίζεται ότι οι ανωτέρω αναρτήσεις δεν αποτελούν έγκριση του θεάματος από το Υπουργείο, αλλά απλή ενημέρωση, ενώ η επιλογή του θεάματος βαρύνει τους Συλλόγους Διδασκόντων. Συνεπώς, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας δε δύναται να διασφαλίσει ότι οι μαθητές-τριες της Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης δε θα παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη παράσταση.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται αν θεωρούν ότι η δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης από το Εθνικό Θέατρο βασισμένης στο αυτοβιογραφικό βιβλίο ενός καταδικασθέντα για τρομοκρατικές πράξεις, προάγει τον πολιτισμό και σε επέκταση προωθεί υγιή και αξιόπιστα πρότυπα για τις επόμενες γενιές. Ακόμη, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές-τριες της Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης δε θα παρακολουθήσουν ένα θεατρικό έργο που βασίζεται στις απόψεις και ιδέες ενός τρομοκράτη. Επίσης, ερωτώνται αν το Εθνικό Θέατρο έχει χρηματοδοτήσει και αν ναι με ποιο ποσό τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου του Σάββα Ξηρού και τέλος ποιο είναι το κόστος της συγκεκριμένης παράστασης.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ιστορία του ανθρώπου avatar
    Ιστορία του ανθρώπου 27/01/2016 18:22:03

    Εκεί που νομίζαμε πως τα έχουμε δει όλα...

    http://hallofpeople.com/gr/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.