"Όχι" από Γεννηματά στη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ
14/06/2018 15:21
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Όχι" από Γεννηματά στη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ

Απορρίπτει η Φώφη Γεννηματά τη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ για την επίλυση του ονοματολογικού.

Με γραπτή της δήλωση, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αναγνωρίζει μεν ότι η συμφωνία έχει θετικά σημεία, τονίζει ωστόσο ότι αποτελεί ένα βήμα και όχι μια ολοκληρωμένη λύση.

Και καταλήγει: "Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης".

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά, έχει ως εξής:

Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.

Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.

Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.
Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:

Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, με ευθύνη τους.

Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.

Η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.

Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης.

"Πάτε να δεσμεύσετε τη χώρα και να διχάσετε τους Έλληνες"

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα η κα Γεννηματά ζήτησε να μην δεσμεύσει τη χώρα με τετελεσμένα, να μην αποσταλεί επιστολή πρόσκλησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν πρώτα η γειτονική χώρα δεν ολοκληρώσει τα βήματα που απαιτούνται.

Η ίδια είπε ότι η συμφωνία είναι ένα βήμα, έχει θετικά σημεία αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση. "Η υλοποίησή της εξαρτάται από τους γείτονες. Εκτός από την πολύ μεγάλη αβεβαιότητα υπάρχουν και αρνητικά σημεία. Προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν μια οριστική και βιώσιμη λύση. Μόνο εάν γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων για γλώσσα και εθνότητα σύμφωνα με τη νέα ονομασία θα μπορούμε να μιλήσουμε για θετικό βήμα. Προϋπόθεση για να αποσταλεί η επιστολή πρόσκλησης του ΝΑΤΟ είναι η ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών. Εσείς πάτε να δεσμεύσετε την χώρα και να διχάσετε τους Έλληνες".

Η ίδια ζήτησε εκλογές εδώ και τώρα, ενώ επισήμανε πως "είναι πολύ βαριά η σκιά στην αίθουσα του Κοινοβουλίου και πολύ γκρίζα σε κάθε νοικοκυριό".

Στη συνεδρίαση επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ανέφερε πως πρόκειται για ένα τέταρτο μνημόνιο το οποίο δεν συνοδεύεται από λεφτά ούτε από δέσμευση για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. "Βάζετε την θηλιά στο λαιμό των πολιτών" τόνισε χαρακτηριστικά. "Αυτοί που θα πληρώσουν "το μάρμαρο" είναι οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι κι όχι οι πλούσιοι όπως διαμηνύουν ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

"Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε πως η λιτότητα υπονομεύει την ανάπτυξη ενώ τώρα λέει πως η λιτότητα είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη" τόνισε συμπληρώνοντας πως "είναι πανεπιστήμιο η καρέκλα της εξουσίας".

Σχετικά με το άρθρο 109 τόνισε πως "είναι εγκληματικό να δεσμεύετε την δημόσια περιουσία για 25 δισ. ευρώ" συμπληρώνοντας πως ο πρωθυπουργός θα λογοδοτήσει για αυτό. "Υποθηκεύεται την δημόσια περιουσία ως εγγύηση στους δανειστές. Εμείς το είχαμε αρνηθεί επανειλημμένα" ανέφερε. "Είναι άδικο και το κάνετε πράξη. Είναι ντροπή για την Ελλάδα" τόνισε και χαρακτήρισε τυχοδιωκτική την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπογραμμίζοντας πως; εν θα είχαμε φτάσει ως εδώ και πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα είχαν αποφευχθεί" .

capital.gr