"Μπουρλότο" στη Βουλή - νομοθετούν μέχρι τελευταία στιγμή
04/06/2019 20:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Μπουρλότο" στη Βουλή - νομοθετούν μέχρι τελευταία στιγμή

Την ερχόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα 10 έως Πέμπτη 13 Ιουνίου θα πρέπει να πάει ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει την διάλυση της Βουλής προκειμένου να γίνουν οι εθνικές εκλογές είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης . Ο ίδιος υπογράμμισε σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες πως αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα της Βουλής ώστε από την ημέρα θυροκόλλησης του Διατάγματος και σύμφωνα πάντα με όσα έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να υπάρξει το αναγκαίο διάστημα τουλάχιστον 30 ημερών πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο ίδιος ωστόσο υπογράμμισε πως η διεξαγωγή των εκλογών είναι προνόμιο και αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, ενώ τόνισε πως η Βουλή θα είναι ανοιχτή μέχρις ότου διαλυθεί. "Βρισκόμαστε σε μια ιδιότυπη κανονικότητα" ήταν η έκφραση που χρησιμοποίησε. Ενώ στην ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός πάει στον ΠτΔ στις 13 Ιουνίου η Βουλή θα λειτουργήσει κανονικά όπως αυτή την εβδομάδα, η απάντηση του κ. Βούτση ήταν πως θα είναι μεν ανοιχτή αλλά χωρίς να γίνεται νομοθετικό έργο.

Η άλλη είδηση του κ. Βούτση μετά την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι πως απέστειλε επιστολή στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου "να κάνει ότι προβλέπεται". Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες ο Ν. Βούτσης ανέφερε πως δεν πρέπει η δικαιοσύνη να κρυφτεί πίσω από το ότι κλείνει η Βουλή, άρα η υπόθεση παραγράφεται, οπότε ο ίδιος με την επιστολή θυμίζει πως η δικαιοσύνη επιτελεί το έργο της στην επίμαχη υπόθεση ανεξαρτήτως του κλεισίματος της Βουλής.

Εν τω μεταξύ σφοδρότατες είναι οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων πλην του Ποταμιού που διατηρεί μια πιο ‘μαλακή στάση’,ως προς την απόφαση της κυβέρνησηςνα νομοθετήσει μέχρι τελευταία στιγμή .

Ο ίδιος ο ΠτΒ είπε πως δεν θα ήταν σωστό να έρθουν πολλές ή ‘φωτογραφικές’ τροπολογίες.

Νομοθετούν μέχρι τελευταία στιγμή

Φωτιά πήρε ξανά η Βουλή από την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ανοίξει κανονικά την Ολομέλεια έως τουλάχιστον την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική συμπαράταξη και ΚΚΕ αντιδρούν έντονα στην απόφαση αυτή η οποία έγινε γνωστή πριν λίγο από τη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ με την κυβέρνηση συντάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το "Ποτάμι" εκπρόσωπος του οποίου ζήτησε "να μην είναι πολλές οι τροπολογίες".

Από την πλευρά της ΝΔ έγινε γνωστό πως θα αποχωρήσουν πριν ξεκινήσει αύριο η διαδικασία στην Ολομέλεια, ενώ οι βουλευτές της ΔΗΣΥ και του ΚΚΕ αναμένεται να αποχωρήσουν (και από τις Επιτροπές) αφού πρώτα την καταγγείλουν την μεθόδευση. Αύριο έχει προγραμματιστεί να κυρωθούν στην Ολομέλεια της Βουλής δυο διεθνείς συμβάσεις, την Πέμπτη η ψήφιση των Κωδίκων Ποινικής Δικονομίας, και την Παρασκευή η ψήφιση της αποδοχής δωρεάς του ιδρύματος Νιάρχου. Σύμφωνα με τον μεταβατικό Πρόεδρο του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά, οι πέντε βουλευτές του θα αποχωρήσουν εάν η Βουλή μετατραπεί σε "ξενιστή τροπολογιών" , ενώ εκτός του πλήθους, θα εξεταστεί και το περιεχόμενο τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Βουλή αναμένεται να λειτουργήσει και την... επόμενη εβδομάδα με την επεξεργασία και ψήφιση του νομοσχεδίου Κύρωσης των Δασικών Χαρτών του υπουργείου Περιβάλλοντος!

Λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και στο κέλευσμα των επιταγών αυτής της κυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως αντίθετη σε μία πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν" υπογράμμισε ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας μετά την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. "Εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών της έβδομης Ιουλίου θα είναι μία μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά της αξίζει".

Οξύτατος ήταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Β. Κεγκέρογλου ο οποίος χαρακτήρισε "ντροπή" το να ανοίγει η Βουλή για νομοθετικό έργο ενώ έχουν ανακοινωθεί εθνικές εκλογές. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η ΔΗΣΥ δεν θα ψηφίσει τους Κώδικες Ποινικής Δικονομίας οι οποίοι εισέρχονται αύριο στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής

Ξεκίνησε η ‘βροχή’ τροπολογιών - Η Α. Θεοπεφτάτου κόβει πρώτη το νήμα

Η βουλευτής του Συριζα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου ‘κόβει’ πρώτη το νήμα στην άτυπη κούρσα κατάθεσης βουλευτικών τροπολογιών. Η κ. Θεοπεφτάτου κατέθεσε δυο τροπολογίες εκ των οποίων η μία αφορά το ύψος και την κλίση της στέγης στα σπίτια της εκλογικής της περιφέρειας, της Κεφαλονιάς!

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στην Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν για το περιβάλλον, η κ. Θεοπεφτάτου ζητάει το μέγιστο ύψος της στέγης στα σπίτια του νησιού να φτάνει τα 2 μέτρα αντί για 1,60 που είναι σήμερα!

Η Κύρωση της Σύμβασης με το Αζερμπαιτζάν και η Κύρωση του Συμφώνου της Ναγκόγια εισέρχονται αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα.

Αναλυτικά οι δύο τροπολογίες:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας: "Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του περιβάλλοντος"

ΘΕΜΑ : Διαδικασία τροποποίησης εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου μετά από άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ή δέσμευσης

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με το άρθρο 32 του Ν. 4067/12 (ΦΕΚ 79 Α’/9-4-2012) προβλέπεται η διαδικασία τροποποίησης εγκεκριμένου σχεδίου λόγω αυτοδίκαιης άρσης απαλλοτρίωσης ή δέσμευσης του ακινήτου, εφ’ όσον έχει παρέλθει εύλογος χρόνος και δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση για την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου. Και συγκεκριμένα στην παρ. 1 αναφέρεται : "Μετά την παρέλευση δεκαπενταετίας από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου, με το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά η ρυμοτομική απαλλοτρίωση ή δέσμευση του ακινήτου ή την παρέλευση πενταετίας από την κύρωση της σχετικής πράξης εφαρμογής ή της πράξης αναλογισμού, επέρχεται αυτοδίκαια άρση της απαλλοτρίωσης, εφ’ όσον αιτείται ο ιδιοκτήτης την τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής διαπιστωτικής απόφασης. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, εφ’ όσον δεν έχει ασκηθεί αίτηση για το δικαστικό καθορισμό της αποζημίωσης ή έχει παρέλθει δεκαοκτάμηνο από τη δημοσίευση είτε της απόφασης προσωρινού καθορισμού της αποζημίωσης είτε της απόφασης οριστικού καθορισμού της αποζημίωσης ή δεν έχει καθορισθεί αποζημίωση εξωδίκως, αιτείται προς τον οικείο δήμο ή τον κατά περίπτωση αρμόδιο για την απαλλοτρίωση φορέα, την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, προκειμένου το ακίνητο να καταστεί οικοδομήσιμο".

Στις επόμενες παραγράφους του ίδιου άρθρου αναφέρονται τα βήματα και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες, των οποίων το ακίνητο έχει δεσμευτεί, προκειμένου να εφαρμοστεί η παραπάνω διάταξη. Ειδικά στην παρ. 15 του ίδιου άρθρου απαιτούμενο στοιχείο για την εξέλιξη της διαδικασίας τροποποίησης είναι η κυρωμένη πράξη εφαρμογής ή η κυρωμένη πράξη αναλογισμού, στοιχείο που βρίσκεται σε αντίθεση με τις παραπάνω διατάξεις της παρ. 1, σύμφωνα με την οποία, η θέληση του νομοθέτη είναι να επέρχεται αυτοδίκαια η άρση της απαλλοτρίωσης μετά την παρέλευση δεκαπενταετίας από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου. Εξάλλου, σκοπός των πράξεων αναλογισμού ή των πράξεων εφαρμογής, είναι η υλοποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, οπότε δεν είναι δυνατόν να ζητείται υποχρεωτικά, όταν αυτό (το ρυμοτομικό σχέδιο) δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, αντίθετα πρόκειται να τροποποιηθεί.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

" Άρθρο …
Διατάξεις πολεοδομικού χαρακτήρα
Καταργείται η παρ. 15 του άρθρου 32 του Ν. 4067/12 (ΦΕΚ 79 Α’/9-4-2012), όπως ισχύει σήμερα."

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2019
Η προτείνουσα βουλευτής
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας: "Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του περιβάλλοντος"

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση όρων δόμησης παραδοσιακών οικισμών Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με το από 17-7-1984 Π.Δ. (ΦΕΚ 446 Δ’/8-8-84) επιβλήθηκε η κατασκευή στέγης από κεραμίδια σε όλες τις οικοδομές των νησιών Κεφαλληνίας και Ιθάκης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2β του άρθρου 3 του από 3-1-2003 Π. Δ/τος (ΦΕΚ 36 Δ’/29-1-2003) περί χαρακτηρισμού οικισμών του Νομού Κεφαλληνίας ως παραδοσιακών και καθορισμός χρήσεων, ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτών, το μέγιστο ύψος της στέγης επιβάλλεται να είναι 1,60 μ. και η μέγιστη κλίση της 30%. Με τους συγκεκριμένους όρους, δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί η στέγη σύμφωνα με τους προδιαγραφές της τέχνης και της επιστήμης, από λειτουργική και αισθητική άποψη. Εξάλλου, στους όρους δόμησης των παραδοσιακών οικισμών, με το από 19-10-1978 Π.Δ. (ΦΕΚ 594 Δ’/13-11-78) σε συνδυασμό με το από 24-4-85 Π.Δ. (ΦΕΚ 181 Δ’/3-5-85) περί όρων και περιορισμών δόμησης εντός ορίων οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, το μέγιστο ύψος στέγης ορίζεται σε 2,00 μ.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
"Άρθρο …..
Η παράγραφος 2β του άρθρου 3 του από 3-1-2003 Π.Δ. (ΦΕΚ 36 Δ’/29-1-2003), τροποποιείται ως ακολούθως:
1. Η φράση "… στέγης μέγιστου ύψους 1,60 μ. και μέγιστης κλίσης
30% ..." αντικαθίσταται με τη φράση "… στέγης μέγιστου ύψους 2,00 μ. και μέγιστης κλίσης 30ο …"
2. Η φράση "Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η αύξηση του
ύψους της στέγης μέχρι 2,00 μ. για την κατασκευή της παραδοσιακού τύπου ξύλινης επτανησιακής σοφίτας …" αντικαθίσταται με τη φράση "Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, επιτρέπεται στον χώρο της στέγης η κατασκευή της παραδοσια- κού τύπου ξύλινης επτανησιακής σοφίτας…".

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2019
Η προτείνουσα βουλευτής
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

Στη Βουλή η σύμβαση Δωρεάς του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος με το υπ. Υγείας

Κατατέθηκε στην Βουλή η κύρωση των συμβάσεων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το υπουργείο Υγείας, η οποία αναμένεται να είναι το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Το νομοσχέδιο αφορά σειρά συμβάσεων αποδοχής της δωρεάς του Ιδρύματος από το ελληνικό δημόσιο, σε τομείς που είχαν συμφωνήσει (ενίσχυση εναέριων μέσων του ΕΚΑΒ, εξοπλισμός, συντήρηση κλπ).

Η "Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων για τα Έργα V και V1 της από 06-09-2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας" θα είναι άνευ απροόπτου, το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, πριν αυτή κλείσει για τις εθνικές εκλογές.

Υπουργική τροπολογία "τακτοποίησης" εργαζομένων ΟΤΑ

Μετά τις... τέσσερις έως τώρα βουλευτικές τροπολογίες της κ. Αφρ. Θεοπεφτάτου, κατατέθηκε η πρώτη υπουργική που αφορά παράταση συμβάσεων εργασίας στους ΟΤΑ.

Η τροπολογία "Παράταση διάρκειας των συμβάσεων εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. του προσωπικού που περιλαμβάνεται στους προσωρινούς πίνακες κατάταξης της Προκήρυξης 3Κ/2018 (τ. Α.Σ.Ε.Π. 4/2018)" κατατέθηκε στην Κύρωση Σύμβασης της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Πηγή: capital.gr