"Μαρτύριο" στη Βουλή για την Κυβέρνηση- Ζυμώσεις για ένταξη ανεξάρτητων σε ΣΥΡΙΖΑ
31/01/2019 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Μαρτύριο" στη Βουλή για την Κυβέρνηση- Ζυμώσεις για ένταξη ανεξάρτητων σε ΣΥΡΙΖΑ

Απώλεια δεδηλωμένης δεν υπάρχει μεν για την Κυβέρνηση ( ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πρόσφατα ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική βουλή με 151 "ναι"), ωστόσο οι 145 βουλευτές που διαθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρκούν - μετά την αποχώρηση Καμμένου- προκειμένου να περνούν αβίαστα τα νομοσχέδια που έρχονται για ψήφιση.

Η "συνθήκη" τούτη και οι συνέπειές της, προκάλεσαν το τελευταίο διήμερο "εμπλοκή" στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δυσκολεύεται να περάσει νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ αλλά και "παρατράγουδα" στην Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ.

Για να ξεπεραστεί καταρχάς η ...έκτακτη ανάγκη, ο Νίκος Βούτσης προανήγγειλε πως όλες οι επόμενες ψηφοφορίες θα πραγματοποιούνται με ονομαστική ψηφοφορία ωστόσο στο πολιτικό σκέλος του ζητήματος, κυοφορούνται εξελίξεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξάλλου, δεν διατίθεται να διευκολύνει την Κυβέρνηση, αξιοποιώντας την αδυναμία ΣΥΡΙΖΑ να νομοθετήσει σε επίρρωση του επιχειρήματός της ότι παρά την "πλειοψηφία-κουρελού" η χώρα τελεί υπό "ακυβερνησία".

Oι έξι βουλευτές

Αυτό που θα έλυνε τα χέρια της Κυβέρνησης στην πραγματικότητα είναι μόνον να εντάσσονταν οι έξι βουλευτές που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.

Ωστόσο σε ό,τι αφορά την "ανθρωπογεωγραφία" των έξι, ούτε αυτό είναι τόσο απλό.

Και τούτο, διότι ναι μεν οι τέσσερις είναι πλέον ανεξάρτητοι ( Κ. Παπακώστα, Ε. Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, Σπ. Δανέλλης) ωστόσο οι άλλοι δύο ( Θ. Παπαχριστόπουλος- Κ. Ζουράρις) ανήκουν ακόμη στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να ενταχθούν και οργανωτικά στον ΣΥΡΙΖΑ οι διαγραμμένοι από τους ΑΝΕΛ, Ε. Κουντουρά και Β. Κόκκαλης.

Μένει να φανεί εάν στον σχεδιασμό αυτό για ένταξή του προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγεται και ο διαγραφείς από το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης.

Σε κάθε περίπτωση, τα κοινοβουλευτικά ευτράπελα που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες ( μέχρι και "γκαζόζες" επιστρατεύτηκαν ως δικαιολογία για τον εισηγητή των ΑΝΕΛ Α. Φωκά για το γεγονός ότι απουσίασε από την ψηφοφορία) , υπαγορεύουν στην Κυβέρνηση να αναζητήσει μια λύση.

Η επικείμενη παραίτηση του Θ. Παπαχριστόπουλου ωστόσο θα φέρει στη Βουλή ως επιλαχόντα τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουικ, ο οποίος δεν προτίθεται να διευκολύνει τον Π. Καμμένο, δυσχεραίνοντας τον κυβερνητικό βίο.

Όπερ σημαίνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , ότι θα κρατήσει την έδρα του.

Ενδιαφέρον θα έχει εάν θα στηρίζει την Κυβέρνηση ως ανεξάρτητος ή αν θα επιλεγεί η ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απειλές Καμμένου

Για την φαρσοκωμωδία με την ...γκαζόζα του Αριστείδη Φωκά, ο Πάνος Καμμένος ( ο οποίος νυχθημερόν πλέον "απειλεί την Κυβέρνηση) ανέλαβε την ...πλήρη ευθύνη.

Εγώ, λέει, είπα στον Φωκά "Θα πας επιδεικτικά και θα πιεις μια γκαζόζα στο καφενείο της Βουλής για να καταλάβουν τι σημαίνει "εγκαταλείπω τους ΑΝΕΛ" και μένω με τρεις υπουργούς".

Στην ίδια συνέντευξη ( ΣΚΑΙ) επανέλαβε τις προ ημερών απειλές του προς τον Α. Τσίπρα πως εάν διαλυθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα τότε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φτάσει έως την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Πηγή: capital.gr