"Ξήλωσαν" όλο το Γραφείο Προϋπολογισμού στην Βουλή
30/03/2018 17:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Ξήλωσαν" όλο το Γραφείο Προϋπολογισμού στην Βουλή

Τους κ.κ. Αθανάσιο Ταγκαλάκη, Παναγιώτη Κωνσταντίνου και Άγγελου Κανά επέλεξε κατά πλειοψηφία η αρμόδια επιτροπή τηςΒουλής η οποία "ξήλωσε" όλη την προηγούμενη σύνθεση κρατώντας "ως συνέχεια", όπως δήλωσε ο νέος Συντονιστής Φρ. Κουτεντάκης, μόνο τον κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια.

Μεταξύ των μελών της πενταμελούς επιτροπής η οποία αποτελεί το περίφημο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή, δεν ανανεώθηκε η θητεία και του Σπ. Λαπατσιώρα. Ο Σ. Λαπατσιώρας ήταν μέλος της περίφημης ομάδας των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ (Δραγασάκης, Σταθάκης, Μηλιός, Τσακαλώτος) πριν γίνει κυβέρνηση και στενός συνεργάτης του τότε επικεφαλής Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Μηλιού.

Τα τρία νέα μέλη του Γραφείου προτάθηκαν από μια "δεξαμενή" οχτώ υποψηφίων που επέλεξε ο ίδιος ο νέος Συντονιστής του ΓΠΚΒ Φρ. Κουτεντάκης, ενώ και σήμερα δεν έλειψε η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα.

Μάλιστα κ. Θ. Φορτσάκης εκ μέρους της ΝΔ είπε ότι η νέα σύνθεση του ΓΠΚΒ είναι "μονόχνοτη".

"Το Γραφείο πρέπει να είναι ανεξάρτητο", είπε ο κ. Φορτσάκης. "Η επιλογή του Συντονιστή δεν μας έχει βρει σύμφωνους όχι γιατί επιστημονικά δεν είναι άριστος επιστήμονας, τυγχάνει να τον ξέρω γιατί είναι επίσης στο ΕΚΠΑ, αλλά άλλο αυτό και άλλο να είναι ανεξάρτητος".

Και απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Κουτεντάκη του είπε σε πρώτο πρόσωπο: "από την θέση που είχες –ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής με αρμοδιότητα την εκτέλεση του προϋπολογισμού και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους- φαίνεται ότι δεν μπορείς να τοποθετηθείς ανεξάρτητα και αυτό επηρεάζει την συνέχεια του έργου του Γραφείου. Έγινε προκήρυξη, όμως αυτή έμεινε μόνο μια βδομάδα. Επίσης δεν έγινε καμία κίνηση προσέλκυσης επιστημόνων. Δεν υπήρξε μέριμνα ώστε να υπάρξει σύνθεση απόψεων. Θα έχουμε μονόχνοτο γραφείο, που θα καλύπτει αυτά που η κυβέρνηση επιλέγει. Αυτό είναι αρνητικό. Παλιά ήταν άνθρωποι από διαφορετικές διαδρομές και οπτικές είχαμε πολυφωνία".

"Αν είναι υπέρ της δραχμής γιατί όχι;"

Ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς έβαλε θέμα στην τοποθέτησή του, γιατί εντός της δεξαμενής των "8" που πρότεινε ο κ. Κουτεντάκης είναι και οι Δ. Χιόνης "γνωστός για τις απόψεις του περί επιστροφής στην δραχμή".

Τότε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπιγιάλας που διηύθυνε την συνεδρίαση του απάντησε ως εξής: "εάν είναι υπέρ τη δραχμής γιατί όχι;"

Ενώ ο κ. Κουτεντάκης είπε ότι δεν έβγαλε τον κ. Χιόνη από την λίστα, γιατί "θα ήταν επικίνδυνο να το κάνει "εξαιτίας των απόψεων του". "Αυτό θα οδηγούσε σε επικίνδυνους δρόμους", είπε χαρακτηριστικά.

Στην μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε με κάλπη και φάκελο η θητεία του Ν. Μαραβέγια ανανεώθηκε για άλλα πέντε χρόνια με 18 ψήφους, ενώ τα τρία νέα μέλη πέρασαν κατά πλειοψηφία.

capital.gr