"Κομματική Αρένα το Συμβούλιο για το Ελληνικό"
28/09/2017 09:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Κομματική Αρένα το Συμβούλιο για το Ελληνικό"

Με αντάρτικο της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Βλαζάκη, αναβλήθηκε χθες, για τρίτη φορά, η συζήτηση της υπόθεσης του Ελληνικού στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Θα επανέλθει στο τραπέζι σε λίγες ημέρες με πρώτο θέμα την κήρυξη ή όχι του χώρου ως αρχαιολογικού και δεύτερο τις μελέτες που εκκρεμούν. «Αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη», τόνισε κατ’ επανάληψη η κ. Βλαζάκη, η οποία κατέθεσε τη σχετική πρόταση, ενώ την αναβολή φαίνεται να πληροφορήθηκε εκ των υστέρων η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου! Η παρουσία του τέως υπουργού Νίκου Φίλη έξω από το Συμβούλιο, στο πλευρό των αρχαιολόγων, τονίζει για μια ακόμη φορά τις αγεφύρωτες εσωκομματικές αντιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξέλιξη αυτή -η πρόταση δηλαδή να προταχθεί το θέμα της κήρυξης ή μη του οικοπέδου της επένδυσης- ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Ωστόσο ξάφνιασε με την ένταση που πυροδότησε κατά τη συζήτησή της στο ΚΑΣ, φέρνοντας στον αφρό κόντρες και αντιπαραθέσεις που δεν περιορίζονται πλέον στο δίδυμο Κονιόρδου-Βλαζάκη, αλλά διαχέονται και στη διοικητική πυραμίδα του υπουργείου.

Με την έναρξη της συνεδρίασης η γενική γραμματέας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου έθεσε θέμα νομιμότητας των διαδικασιών. Ζήτησε να μη συζητηθεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης, η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), αλλά να προταχθεί στη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης το θέμα της κήρυξης ή μη του χώρου ως αρχαιολογικού. Για την πρότασή της η γενική γραμματέας επικαλέστηκε τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου αλλά και το Σύνταγμα συνοδεύοντας την παρέμβασή της με βολές κατά της υπουργού Πολιτισμού.

«Ο αρχαιολογικός νόμος εκπορεύεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος και δεν αντικαθίσταται από συμφωνίες μεταξύ διαφόρων μερών», σημείωσε, και για όσους δεν κατάλαβαν ότι αναφέρεται στο μνημόνιο που υπέγραψε η κ. Κονιόρδου με την Ελληνικό Α.Ε., επανέλαβε με έμφαση ότι «κανένα μνημόνιο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον αρχαιολογικό νόμο» αλλά και πως «το μνημόνιο έγινε για να μη γίνει η κήρυξη».

Η κ. Βλαζάκη επανέλαβε αρκετές φορές πως ενημέρωσε γραπτώς την υπουργό για την αναγκαιότητα να εξεταστεί η κήρυξη του χώρου -«για να προχωρήσουμε», όπως είπε, «χωρίς ενστάσεις και προσφυγές»-, αλλά απάντηση δεν έλαβε. Είπε ακόμα πως δεν ευθύνονται οι διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου για το γεγονός πως δεν έχει προχωρήσει η κήρυξη (η υπόθεση εκκρεμεί από το 2012) αφήνοντας υπονοούμενα για πολιτικές παρεμβάσεις.

Ενταση δημιουργήθηκε ανάμεσα στη γενική γραμματέα και τη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων Ελενα Κόρκα («εσείς φτιάχνετε την ημερήσια διάταξη του συμβουλίου», είπε η δεύτερη απευθυνόμενη στην κ. Βλαζάκη), αλλά και με τη νομική σύμβουλο του υπουργείου, η οποία υποστήριξε ότι η κήρυξη του χώρου μπορεί να συζητηθεί μετά τη συζήτηση των δύο μελετών (ΣΟΑ και ΣΜΠΕ).

Με την πρόταση της γενικής γραμματέως συμφώνησε ο καθηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, Μανόλης Κορρές, ο οποίος ζήτησε η εισήγηση που θα κατεβάσει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων να μην είναι «μαξιμαλιστική».

Η έφορος Αθηνών Ελένη Μπάνου, αλλά και η Εφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Τζένη Βελένη ζήτησαν η κήρυξη να ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών στο οικόπεδο. «Η ανα-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Αθήνας έγινε μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών το 2004», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπάνου. Επί 17 παρόντων στη συνεδρίαση, η πρόταση της κ. Βλαζάκη έλαβε 11 ψήφους.

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του τέως υπουργού Νίκου Φίλη έξω από το ΚΑΣ στο πλευρό των αρχαιολόγων, όπου εκπροσωπήθηκε και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Φίλης, «είναι αναγκαίες για τη χώρα μας, αλλά πρέπει να σέβονται το περιβάλλον, είτε το φυσικό είτε το πολιτισμικό.» Στην ερώτηση αν ρισκάρει με την παρουσία του μια ρήξη με την κυβέρνηση, σημείωσε: «Ως βουλευτής έχω υποχρέωση να εκφράζω την άποψή μου».

Στον προαύλιο χώρο του υπουργείου μέλη του Συλλόγου Αρχαιολόγων πανηγύριζαν για την απόφαση. Από νωρίς μοίραζαν τη δήλωση που είχε κάνει λίγες ώρες πριν στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Η αποστροφή του λόγου του, ότι δηλαδή «η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει, χωρίς όμως να παρακάμπτονται οι θεσμοθετημένες διαδικασίες, ούτε όμως αυτές να διαρκούν αενάως», ερμηνεύτηκε ως προμήνυμα της απόφασης που ακολούθησε. Με το δεύτερο σκέλος της τοποθέτησης να ταιριάζει γάντι αυτή τη στιγμή στην υπόθεση. Καθώς οι «αέναες» και χωρίς αποτέλεσμα συνεδριάσεις του ΚΑΣ απειλούν να τινάξουν στον αέρα την επένδυση.

«Είναι πλέον σε όλους ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν μπορεί να προχωρήσει καμία επένδυση στη χώρα», δήλωσε με αφορμή την αναβολή της απόφασης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Ολγα Κεφαλογιάννη.

eleftherostypos.gr