"Η χάρη που ζήτησε ο Σάντσες από τον Τσίπρα"
19/03/2016 13:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Η χάρη που ζήτησε ο Σάντσες από τον Τσίπρα"

Ο ισπανός αρχηγός των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη το βράδυ να πείσει το ακροαριστερό Podemos να ενταχθεί σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Σάντσες έχει κάνει αρκετές προσπάθειες για να πείσει τον ηγέτη του Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, να συμμετέχει στην σχεδιαζόμενη συμμαχία του, αλλά ο Ιγκλέσιας λέει ότι δεν θα συνεργαστεί με το κεντρώο Ciudadanos, με το οποίο οι Σοσιαλιστές πέτυχαν μία συμφωνία. Χωρίς το Podemos, οι Σοσιαλιστές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αρκετές έδρες για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών δήλωσε ότι είπε στον Τσίπρα πως ο Ιγκλέσιας "θα πρέπει να βρεθεί στην πλευρά των Ισπανών που υποφέρουν από τις πολιτικές της κρίσης, την ανισότητα και τη λιτότητα του Λαϊκού Κόμματος". Πρόσθεσε επίσης ότι θέλει ο Ιγκλέσιας "να ξεκλειδώσει την κατάσταση και να μας επιτρέψει να έχουμε μια κυβέρνηση αλλαγής".

Ο Σάντσες και ο Ιγκλέσιας έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν πριν από το Πάσχα για να συζητήσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο Τσίπρας και Ο Ιγκλέσιας έχουν καλή σχέση. Πέρυσι, ο Ισπανός αρχηγός έδειξε την συμπαράστασή του στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ο χρόνος για να σχηματίσει ο Σάντσες κυβέρνηση και να αποφύγει νέες εκλογές εξαντλείται. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Podemos, το Λαϊκό Κόμμα του εν ενεργεία πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και των μικρά αριστερά και περιφερειακά κόμματα ψήφισαν κατά της πρωθυπουργοποίησης του Σάντσες. Μιλώντας από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή, πριν από τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών για τη συμφωνία για το προσφυγικό, ο Ραχόι δήλωσε ότι το κόμμα του εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή για την Ισπανία.

"Ακόμα υποστηρίζω ότι η πρόταση που κάναμε είναι η πιο λογική και ότι παράγει περισσότερη εμπιστοσύνη", δήλωσε ο ηγέτης του PP.

politico.eu