"Φυτίλι" στα ελληνοτουρκικά το άσυλο - Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις θέλει το Μαξίμου
31/12/2017 13:44
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Φυτίλι" στα ελληνοτουρκικά το άσυλο - Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις θέλει το Μαξίμου

Την "έκρηξη" του τουρκικού ΥΠΕΞ προκάλεσε η είδηση της χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ επίδοξους τούρκους πραξικοπηματίες, προκαλώντας στο λυκαυγές του 2018, νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Και αν η ελληνική κυβέρνηση, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι καλύπτει πολιτικά την απόφαση για χορήγηση ασύλου, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσής της, προς ώρας τουλάχιστον , δεν δείχνει να καταπραΰνεται η Άγκυρα.

Παράλληλα, καυγάς, ξέσπασε ανάμεσα σε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την πρωτοβουλία της πρώτης, με τη Νέα Δημοκρατία να αφήνει αιχμές για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη ρωτώντας τον πρωθυπουργό "Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;".

Ο κυβερνητικός πορτ παρόλ, σήκωσε το γάντι δια του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook αναρτώντας ένα εξόχως ειρωνικό σχόλιο για την αξιωματική αντιπολίτευση: "Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου ειναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης.
Πώς να τα πάει όμως καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κος Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσσώ...".

Κύριο μέλημα του Μαξίμου πάντως, είναι να αποσυνδέσει την αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών από τις τουρκικές αντιδράσεις, καθώς σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτή είχε κατατεθεί από το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κυβέρνησης, "ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών".

Η Ελλάδα περιθάλπει πραξικοπηματίες

Το τουρκικό ΥΠΕΞ πάντως, άστραψε και βρόντηξε με την απόφαση για χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ τούρκους πραξικοπηματίες, καθώς το εν λόγω ζήτημα είναι ζέον για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα στις αρχές του Δεκέμβρη, ο τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει δημόσια από τον Αλέξη Τσίπρα, την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία.

Η Άγκυρα σε κάθε περίπτωση, κατά πώς φαίνεται και από την δριμύτατη ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της, χρεώνει στην Ελλάδα την προστασία και υπόθαλψη πραξικοπηματιών, ενώ αναφέρει ξεκάθαρα ότι πρόκειται περί πολιτικής απόφασης , αποκρούοντας τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του έλληνα πρωθυπουργού πως οι οκτώ είναι μεν ανεπιθύμητοι στη χώρα αλλά η απόφαση ανήκει στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του, τονίζει:

"H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα".

"Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται" απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ στην Τουρκία

"Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται. Αντιθέτως, εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν" απαντά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών.

"Η Ελλάδα" προσθέτει "θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη".

Α. Λοβέρδος: Ο πρωθυπουργός έκανε το "καθήκον" του απέναντι στην Τουρκία

"Απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας, αυτό απέδειξαν πως είναι οι κυβερνώντες με την απόφαση που πήραν σήμερα", υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει έφεση στην απόφαση παροχής ασύλου σε έναν εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα.

Ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την εξωτερική πολιτική αναφέρει πως είναι πραγματικότητα οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον Τούρκο Πρόεδρο και αποκαλύπτονται συνεχώς.

"Η τελευταία αποκάλυψη, όμως, είναι και η πιο εξόφθαλμη: ο πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε δεκαπέντε ημέρες, σήμερα έκανε το "καθήκον" του. Η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των "κεντρώων πατριωτών", αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους", τονίζει.

Στ. Θεοδωράκης: Τα αλισβερίσια Τσίπρα-Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες

"Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου. Ας το αντιληφθεί η κυβέρνησή της Τουρκίας και, φευ, η κυβέρνηση της Ελλάδας. Τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις του κ.Τσίπρα απέναντι στον κ.Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης", σημειώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή τις αντιδράσεις που συνόδευσαν την παροχή ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.

Η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη:

Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου. Ας το αντιληφθεί η κυβέρνησή της Τουρκίας και, φευ, η κυβέρνηση της Ελλάδας. Τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις του κ.Τσίπρα απέναντι στον κ.Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Πηγή:capital.gr-ΑΠΕ-ΜΠΕ