"Φωτιά στα τόπια" από Κοτζιά - Σε αλλαγή ατζέντας ελπίζει το Μαξίμου
19/10/2018 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Φωτιά στα τόπια" από Κοτζιά - Σε αλλαγή ατζέντας ελπίζει το Μαξίμου

Στον ...ανεμοστρόβιλο Κοτζιά βρίσκεται παγιδευμένη αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση καθώς ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, προς ώρας τουλάχιστον, από τις κλιμακούμενες δηλώσεις του δεν φαίνεται ότι σκοπεύει να καθίσει ησύχως στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών,χθες ήταν λαλίστατος προς τα ΜΜΕ, με αφορμή τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του "Πράττω" , Κίνησης της οποίας ηγείται συνεργαζόμενης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού άφησε αιχμές ότι αυτός ήταν που έφερε τη Συμφωνία των Πρεσπών και βρέθηκε να είναι πρώην υπουργός Εξωτερικών, διαμήνυσε ευθέως στο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην "γραμμή" ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, περί "ακατανόητης πολιτικά παραίτησης".

Να δώσει ο Τσίπρας την εννιασέλιδη επιστολή του με την οποία εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους παραιτείται, είπε, μιλώντας σιβυλλικά για "οχετό λάσπης" που εκτοξεύθηκε εναντίον του από "ανήθικους", μετά την απόφασή του να παραιτηθεί.

Καμμένος στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών πάντως βρίσκεται ξεκάθαρα ο Πάνος Καμμένος, η κόντρα με τον οποίο οδήγησε τον Νίκο Κοτζιά σε μια παραίτηση, που πολλοί στοιχημάτιζαν ( ένεκα του εκρηκτικού χαρακτήρα του και πρότερων ουκ ολίγων καυγάδων με την Κυβέρνηση) ότι δεν θα φθάσει να υλοποιηθεί μέχρι τέλους.

Ενδεικτικές για το πώς σκοπεύει να κινηθεί εφεξής ως βουλευτής είναι οι προειδοποιήσεις του ότι σε συνεργασία με άλλους βουλευτές ( ακόμη και άλλων κομμάτων, όπως είπε) θα φέρει πρόταση νόμου για τον έλεγχο της διάθεσης μυστικών κονδυλίων σε υπουργεία που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Η καμπάνα χτυπάει αναμφισβήτητα για τον υπουργό Εθνικής Αμύνης και συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο.

Το επόμενο "επεισόδιο Κοτζιά", αναμένεται να παιχτεί πιθανότατα αύριο, Σάββατο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου η τελετή παράδοσης- παραλαβής στο Υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα.

Το πρώτο δημόσιο τετ α τετ μετά την θυελλώδη παραίτησή του με τον πρωθυπουργό θα καταδείξει σε επίπεδο ...εικόνας τουλάχιστον το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει ο κ. Κοτζιάς εφεξής τον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνησή του.

Η επισήμανσή του πάντως ότι παραμένει στα κοινοβουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά "στα αριστερά" τους, προϊδεάζει για την πρόθεσή του να "χορέψει" τη συγκυβέρνηση σε ρυθμούς σκληρού ροκ, προκαλώντας ούτως ή άλλως αμηχανία σε ΣΥΡΙΖΑ και Μαξίμου που ουδόλως επιθυμούν να ρίξουν λάδι στη φωτιά της κόντρας που έχει ξεσπάσει.

"Θετική" ατζέντα

Αυτό που ελπίζουν πλέον στην Κυβέρνηση, είναι να λάβει τέλος η άβολη - και για λόγους εθνικών συμφερόντων- συζήτηση που έχει ανοίξει ( με αρχική ευθύνη Καμμένου) για το μοίρασμα των απόρρητων και μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών και να επιστρέψει η ατζέντα σε θετικές ειδήσεις.

Προσδοκούν αυτό να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή, με τη ...στάγδην κατάθεση των νομοσχεδίων που θα νομοθετούν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ΔΕΘ και επιστέγασμα όλων την επίσημη ανακοίνωση της Κυβέρνησης ότι θα διασωθούν οι συντάξεις από τις συμπεφωνημένες περικοπές στο λυκαυγές του 2019.

Ο δρόμος για την Κυβέρνηση προς την ...ομαλότητα είναι μακρύς και δύσβατος καθώς - όπως διαπιστώθηκε αυτή την εβδομάδα- έχει σταματήσει πλέον να ορίζει τις εξελίξεις - πολλώ δε λιγότερο- την ατζέντα.

Πηγή:capital.gr