"Διχάζουν" ΣΥΡΙΖΑ οι σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους και Εκλογή προέδρου Δημοκρατίας
23/10/2018 23:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Διχάζουν" ΣΥΡΙΖΑ οι σχέσεις Εκκλησίας- Κράτους και Εκλογή προέδρου Δημοκρατίας

Ιστορική ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την αναθεώρηση του Συντάγματος, κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας παρουσιάζοντας τους πέντε άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στο κομματικό Όργανο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, σε διακριτούς ρόλους Εκκλησίας- Κράτους, καθώς και σε υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον εκάστοτε Πρωθυπουργό, τραβώντας φρένο στον διορισμό εξωκοινοβουλευτικών Πρωθυπουργών.

Σύμφωνα ωστόσο με άλλες πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλήξει ποια πρόταση θα προκρίνουν σε σχέση με δύο ζητήματα.

Το ένα αφορά την αποσύνδεση της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής και το δεύτερο τον διακριτό ρόλο Εκκλησίας- Κράτους.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας παρουσιάζοντας το 2016 την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είχε δηλώσει σχετικά πως εάν αποτύχει η Βουλή να εκλέξει ΠτΔ σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, τότε θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό.

Υπάρχει ωστόσο εντός του κόμματος ο προβληματισμός για μείωση του ορίου των απαιτούμενων ψήφων ( από 180 σε 151) στην τρίτη προσπάθεια ώστε να εξασφαλίζεται η εκλογή ΠτΔ χωρίς άμεση εκλογή του από τον λαό.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα που έχει ανακύψει εντός του ΣΥΡΙΖΑ ( και το έθεσαν οι 53 μαζί με τον Νίκο Φίλη) αφορά στον "διακριτό ρόλο" Εκκλησίας- Κράτους. Ο εξ αριστερών προβληματισμός αφορά στο κατά πόσο επαρκεί η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας, ζητώντας στην πράξη την κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος που προβλέπει: "Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού".

Τούτων δοθέντων, τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος όπου θα παρθούν και οι οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα πάντως με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ανέφερε:

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αγνοεί την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις, αλλά ούτε και να απεμπολεί το αίτημα της εποχής μας για μια προοδευτική μεταρρύθμιση που θα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία. Το αίτημα, δηλαδή, για εμβάθυνση της δημοκρατίας, διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής, προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων από την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής.

Θέλουμε λοιπόν μια δημοκρατική, προοδευτική αναθεώρηση.

Θέλουμε να ενισχύσουμε τη λαϊκή κυριαρχία ως θεμέλιο του πολιτεύματος. Και να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος απέναντι σε εξωθεσμικά και παραθεσμικά κέντρα εξουσίας. Θέλουμε η πρότασή μας να βάζει φρένο στην ελιτίστικη, νεοφιλελεύθερη ή τεχνοκρατική απαξίωση της πολιτικής.

Η πρόταση μας θα στηριχτεί στους πέντε άξονες της πρότασης που παρουσιάστηκε στα Προπύλαια της Βουλής τον Ιούλιο του 2016, λαμβάνοντας υπόψη τη διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς που μεσολάβησε υπό το συντονισμό της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Οι πέντε άξονες

Ο πρώτος άξονας της πρότασης στοχεύει στη διεύρυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με μια δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος. (αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, λελογισμένη αύξηση αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό).

Δεύτερος άξονας είναι η καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενθάρρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας. (δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία).

Ο τρίτος άξονας αποβλέπει στην ενίσχυση του κράτους δικαίου (μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών)

Ο τέταρτος άξονας αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, ώστε με ευρεία συναίνεση να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι.

Τέλος, ο πέμπτος άξονας αφορά την προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις).

Πηγή:capital.gr