"Αρένα" η Βουλή καθώς πέφτει η αυλαία στην προανακριτική- φιάσκο για Novartis
18/05/2018 11:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Αρένα" η Βουλή καθώς πέφτει η αυλαία στην προανακριτική- φιάσκο για Novartis

Τίτλοι τέλους μπαίνουν και επισήμως σήμερα στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση τηςNovartis, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και την παραπομπή των δέκα προσώπων που κατονομάζονταν στη δικογραφία, με την -εξαρχής- πρόθεση του κυβερνώντος κόμματος, να επιστραφεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τον λόγο θα λάβουν συνολικά 33 ομιλητές, μεταξύ αυτών όσοι παραπέμφθηκαν από την Κυβέρνηση σε προανακριτική και οι αρχηγοί όλων των κομμάτων, με στόχο οι ομιλίες να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20.00 το απόγευμα και να προχωρήσει το Σώμα σε μυστική ψηφοφορία.

Διαδικασία

Η συζήτηση θα αρχίσει στις 10.00 το πρωί με ομιλητές τους βουλευτές που απάρτιζαν την προανακριτική επιτροπή.

Ακολούθως τον λόγο θα λάβουν επί είκοσι λεπτά, τα πρόσωπα που παρέπεμψαν τα κόμματα της Κυβέρνησης σε προανακριτική.

Από τους δέκα συνολικά, αναμένεται να τοποθετηθούν από βήματος Βουλής οι εννέα, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, είναι πιθανό να καταθέσει υπόμνημα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ομιλιών των "9", στο βήμα θα ανέβουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβουν τον λόγο για είκοσι λεπτά και οι υπόλοιποι για ένα τέταρτο. Από βήματος, θα τοποθετηθούν και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Μυστική ψηφοφορία

Οι τίτλοι τέλους της προανακριτικής ( και της σημερινής διαδικασίας) θα πέσουν με μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών.

Οι βουλευτές θα λάβουν ψηφοδέλτια με επιλογή ψήφου σε:

- Ναι στην δίωξη

- Όχι στην δίωξη λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής

- Παρών

Η "γραμμή" των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι "όχι στην δίωξη λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής" εφόσον στόχος είναι η επιστροφή του φακέλου της Novartis στη Δικαιοσύνη.

Στο "κόκκινο" το θερμόμετρο

Η μάχη μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται μετωπική, με κορύφωση τη σύγκρουση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση εγκαλεί από την πρώτη στιγμή την κυβέρνηση για "σκευωρία" ενώ σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα " η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο μεγατόνων", το "μεγαλύτερο" στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου.

capital.gr