Με την αγιογραφία ανά χείρας θα πάνε να ψηφίσουν οι Πειραιώτες τον… παγκόσμιο ηγέτη
23/05/2014 18:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με την αγιογραφία ανά χείρας θα πάνε να ψηφίσουν οι Πειραιώτες τον… παγκόσμιο ηγέτη

Σε… παγκόσμιο success story εξελίσσεται ο Βαγγέλης Μαρινάκης ο οποίος έχει κάνει αίσθηση με την έφοδό του στα πολιτικά πράγματα. Αν σκεφτεί κανείς ότι από εκεί που ασχολούνται μόνο οι εφημερίδες και τα site που πληρώνει ο ίδιος, να του κάνει ολόκληρο αφιέρωμα το πρακτορείο Reuters τότε πράγματι έχει ξεφύγει από τα ελληνικά σύνορα. Εκτός κι αν «χάλασε» και το διεθνές πρακτορείο και δημοσιεύει άρθρα έναντι αδράς αμοιβής.

Όπως αναφέρει η αγιογραφία για τη νίκη του συνδυασμού του την περασμένη Κυριακή: «Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ενέργεια. Σπάνια οι μεγάλες επιχειρήσεις αναμειγνύονται με την πολιτική, σε μια χώρα που οι επαφές ανάμεσα στην πολιτική και τους επιχειρηματίες διεξάγονται παρασκηνιακά. Οι πλοιοκτήτες συνήθως κρατούν ένα πολύ χαμηλό προφίλ, απολαμβάνουν ένα προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Έχουν δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον Πειραιά, αλλά τους έχει κάνει μη δημοφιλείς στον μέσο Έλληνα που βιώνει μια σκληρή οικονομική κρίση». Και συνεχίζει: «Η επιτυχία του Βαγγέλη Μαρινάκη αντανακλά την απογοήτευση των Ελλήνων προς την ανυπόληπτη κατηγορία των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στην πτώχευσης. Ο 46χρονος εφοπλιστής υπόσχεται να αναζωογονήσει την πόλη, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να χρησιμοποιήσει το ίδιο επιχειρηματικό δαιμόνιο που βοήθησαν τον Ολυμπιακό να κατακτά συνεχώς τίτλους τα τελευταία χρόνια».

Εδώ βέβαια σηκώνουμε τα χέρια ψηλά αν και γαύροι. Διότι με τους πεθαμένους επιχειρηματίες των άλλων ομάδων είναι σίγουρος πρωταθλητής όποιος βάζει έστω και λίγα χρήματα, όποιος ευνοείται από τη διαιτησία και όποιος έχει σπείρει δανεικούς παίκτες σε όλη την Ελλάδα.

«Οι υποσχέσεις του πιάνουν τόπο στον Πειραιά, καθώς πρόκειται για μια περιοχή που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από την κρίση. Παρά το γεγονός ότι εκεί δραστηριοποιούνται εκατοντάδες ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών σε όλο τον κόσμο και είναι μια κεντρική πύλη εισόδου τουριστών». Επίσης, σημειώνει το άρθρο, για το λιμάνι είναι μια εποχή αβεβαιότητας καθώς πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης, παρά την αντίθεση του Μαρινάκη και των λοιπών εφοπλιστών.

Και μάλλον εδώ είναι το ζουμί. Ο Μαρινάκης και οι λοιποί που έχουν όλα τα καράβια τους στο εξωτερικό αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Το άρθρο συνεχίζει: Οι επικριτές του λένε ότι ο ίδιος αντιπροσωπεύει μια νέα τάση των μεγιστάνων του πλούτου, που χρησιμοποιούν την πολιτική για την υπεράσπιση των επιχειρηματικών τους συμφερόντων, ενώ κάποιοι άλλοι τον συγκρίνουν με τον Μπερλουσκόνι. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όμως, αποκρούει όλες τις κατηγορίες.

«Αυτό είναι ένα νέο είδος φρούτου στην πολιτική μας και είναι πολύ επικίνδυνο » δηλώνει ο Πάνος Σκουρλέτης , εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, όμως, απλώς κόσμος του Πειραιά δηλώνει πως η παρουσία του Μαρινάκη δίνει την δυνατότητα στους ψηφοφόρους να δοκιμάσουν κάτι εκτός πολιτικής. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι πρόεδρος της Capital Product Partners, μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης και διαθέτει ένα στόλο από δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Λέει ότι δεν έχει χρόνο να είναι δήμαρχος, γι' αυτό και κατεβαίνει στις εκλογές ως δημοτικός σύμβουλος. Επιμένει πως δεν έχει φιλοδοξίες για την κεντρική σκηνή και υπόσχεται μια δουλειά για κάθε πολίτη του Πειραιά. Όπως σημειώνει το Reuters θέλει να μετατρέψει τον Πειραιά σε ένα ναυτιλιακό κέντρο. Τα αθλητικά του διαπιστευτήρια είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε μια χώρα όπου το ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά δημοφιλές, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται από διαφθορά και βία. Ένα γιγαντιαίο πόστερ του Μώραλη κρέμεται από το γήπεδο του Ολυμπιακού, το οποίο διαθέτει επίσης περίοπτη θέση στο τηλεοπτικό σποτ του υποψήφιου δημάρχου.

Και με την αγιογραφία ανά χείρας θα πάνε να ψηφίσουν οι Πειραιώτες τον… παγκόσμιο ηγέτη.