WSJ: Τι συμβαίνει στις αγορές; Πέντε θεωρίες που εξηγούν το χάος
11/02/2016 16:54
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

WSJ: Τι συμβαίνει στις αγορές; Πέντε θεωρίες που εξηγούν το χάος

Το γρήγορο χρήμα, το νόμισμα της Κίνας και οι τιμές του πετρελαίου είναι μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τις αγορές.

Η άνοδος της μεταβλητότητας του τρέχοντος έτους σε μετοχές, ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα κάνει τους επενδυτές να προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει. Οι αγορές στην Ασία κλονίσθηκαν και πάλι ήμερα, καθώς οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν απότομα, όταν η αγορά ξανάνοιξε μετά από μια παρατεταμένη περίοδο διακοπών . Ο δείκτης Hang Seng έπεσε κατά 4% στις αρχές των συναλλαγών. Η κύρια χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας στη Σαγκάη παρέμεινε κλειστή για την κινεζική πρωτοχρονιά, προκαλώντας φόβους ότι οι μετοχές θα πέσουν με το άνοιγμα της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές "χωνεύουν" τα πρόσφατα γεγονότα στην αγορά.

Την πτώση στην Ασία ακολούθησαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα απώλειες και στους βασικούς δείκτες στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη, η πρόεδρος της Federal Reserve Τζάνετ Γέλεν επισήμανε τους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων.

Καθώς οι επενδυτές και οι αναλυτές αναζητούν τους λόγους για την παγκόσμια αστάθεια, ό,τι φαίνεται εύλογο τη μία ημέρα, αποκλείεται γρήγορα όταν η αγορά στρέφεται προς την άλλη κατεύθυνση. Πριν από λίγο καιρό η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου φάνηκε να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που οδηγεί προς τα κάτω τους δείκτες των μετοχών. Τώρα, όμως, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει περισσότερο φέτος από τον ενεργειακό υποδείκτη του και οι δύο μειώσεις επισκιάζονται από τη βουτιά στις οικονομικές μετοχές.

Η εύρεση μιας ευρέως αποδεκτής, κυρίαρχης άποψης έχει αποδειχθεί απατηλή, οδηγώντας στην αύξηση των πολλαπλών, ανταγωνιστικών, σε μεγάλο βαθμό μη ικανοποιητικών εξηγήσεων. Ωστόσο, οι αναλυτές και οι επενδυτές συνεχίζουν την αναζήτηση, ελπίζοντας να επινοήσουν έναν οδικό χάρτη για τις αντιξοότητες που έρχονται.

"Υπάρχει μια συμβολή κακών ειδήσεων σε όλο τον κόσμο που κλονίζει πραγματικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών", δήλωσε ο Brad McMillan, επικεφαλής επενδύσεων στην Commonwealth Financial Network, η οποία επιβλέπει περίπου 100 δις δολ. "Αυτή η μεταβλητότητα γίνεται αντιληπτή ως πολύ ασυνήθιστη και τρομακτική, κάτι που επιδεινώνει το πρόβλημα". Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσει κάποιος τις κινήσεις της αγοράς; Ιδού πέντε θεωρίες:

Φταίει το γρήγορο χρήμα

Ενώ η Federal Reserve ετοιμαζόταν να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για μεγάλο μέρος του 2015, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι οι τράπεζες θα κέρδιζαν από τη διευρυνόμενη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων που εισπράττουν από χορηγήσεις δανείων και των επιτοκίων που πληρώνουν στις καταθέσεις. Αλλά οι χρηματοπιστωτικές μετοχές έχουν πέσει φέτος, καθώς οι επενδυτές προβλέπουν ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν πολύ τα επόμενα χρόνια -μία απογοητευτική πρόβλεψη ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν πολύ για χρόνια. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας συγκλόνισε τον ήδη κλονισμένο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα, όταν μείωσε τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος στις 29 Ιανουαρίου.

Το επεισόδιο αναδεικνύει τόσο την κατήφεια για την παγκόσμια οικονομία όσο και τις αυξομειώσεις στις συναλλαγές που έχουν αναπτυχθεί σχετικά με τα μεγάλα "μακρο" ερωτήματα κατά το παρελθόν έτος. "Το γρήγορο χρήμα μετακόμισε στις τράπεζες στο τέλος του 2015, επειδή αναμενόταν αύξηση των επιτοκίων και στη συνέχεια το γρήγορο χρήμα έφθυγε", είπε η Diane Jaffee, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TCW Group Inc.

Ανησυχία για το γιουάν

Κάποιοι λένε ότι η τρέχουσα αναταραχή στις αγορές έχει τις ρίζες της στην Κίνα. Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η χώρα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υποτιμήσει το γιουάν, μια κίνηση που θα ήταν πιθανό να εμβαθύνει τα παγκόσμια οικονομικά δεινά, ενισχύοντας διεθνώς τον ανταγωνισμό των χωρών για τη διασφάλιση εσόδων από τις συρρικνωμένες συνολικά εξαγωγές. Αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν την πρόθεση να το υποτιμήσουν, αλλά ορισμένα hedge funds προσπαθούν να επιβάλουν την υποτίμηση, στοιχηματίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια έναντι του νομίσματος.

Οι αναλυτές παρακολουθούν αυτόν τον αγώνα από κοντά, όταν μια υποτίμηση του γιουάν τον Αύγουστο πυροδότησε παγκόσμιες ρευστοποιήσεις, εν μέσω ανησυχιών ότι η Κίνα είναι επικεφαλής μιας οικονομικής αναμέτρησης. Πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι οι πρόσφατες εξελίξεις σημαίνουν "μια ανώμαλη προσγείωση", δήλωσε ο Γουέιν Λιν, ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην QS Investors.

Φταίνε τα κρατικά επενδυτικά ταμεία

Οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο έριξαν δισεκατομμύρια σε επενδυτικά κεφάλαια, όταν οι τιμές του αργού ήταν υψηλότερες. Τώρα, οι πόροι αυτοί ρευστοποιούν τις μετοχές που αγοράστηκαν σε καλύτερες εποχές, επιταχύνοντας τις ρευστοποιήσεις στην αγορά των ΗΠΑ, πιστεύουν κάποιοι. Μερικές από τις μετοχές των ΗΠΑ με την υψηλότερη συγκέντρωση ξένων κεφαλαίων από τις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες περιλαμβάνουν τις Nasdaq Inc., Tiffany & Co., Inc. AFLAC και BlackRock Inc., σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank.

Φυσικά, τα στοιχεία σχετικά με το ποιος πουλά και ποιος όχι, στην πραγματικότητα είναι σπάνια και υπάρχει κάποιος λόγος να αναρωτηθούμε αν τα funds αυτά, όσο μεγάλα κι αν είναι, θα μπορούσαν πραγματικά να ασκήσουν μεγάλη επίδραση στις αγορές των ΗΠΑ.

Ενώ η J.P. Morgan προβλέπει ότι τα κρατικά fundsθα αναγκαστούν να πουλήσουν μετοχές 75 δις δολ. σε όλο τον κόσμο αυτό το έτος, η αγορά των ΗΠΑ υπολογίστηκε πρόσφατα σε 20,95 τρις δολ. "Οι τιμές του πετρελαίου θα αμφισβητηθούν επίμονα, αλλά δεν θεωρώ ότι ο κρατικός πλούτος που οδηγείται από το πετρέλαιο είναι μια θανάσιμη απειλή για τις μετοχές των ΗΠΑ ή τις μετοχές σε γενικές γραμμές" δήλωσε ο Ben Mandel, αναλυτής της J.P. Morgan Asset Management.

Οι ΗΠΑ μπορεί να τελματώσουν

Πολλοί επενδυτές ανησυχούν ότι η ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια η ισχυρότερη οικονομία σε επιδόσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο, πρόκειται να παρασυρθεί από παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου του δολαρίου. Ο τομέας της μεταποίησης των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τον Ιανουάριο. Η ανάπτυξη των θέσεων εργασίας, που θεωρείται το πιο φωτεινό σημείο της οικονομικής ανάπτυξης, επιβραδύνθηκε τον περασμένο μήνα. Αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει ανησυχία.

Ταυτόχρονα, η ανεργία έπεσε τον περασμένο μήνα και οι μισθοί αυξήθηκαν, ενώ πολλοί δείκτες της αγοράς που μπορούν να δείξουν τις μελλοντικές οικονομικές δυσκολίες φαίνονται υπερεξαντλημένοι (σκεφτείτε τη μείωση των τραπεζικών μετοχών που έχει αφήσει πολλούς μεγάλους δανειστές των ΗΠΑ να διαπραγματεύονται κάτω από τη δηλωμένη αξία των καθαρών περιουσιακών στοιχείων τους), εντείνοντας την αβεβαιότητα.

"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που είναι πραγματικά στο μυαλό όλων μας είναι ότι θα υπάρξει μια απότομη επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές που πρόκειται να εξαπλωθεί στις ΗΠΑ" δήλωσε ο David Lefkowitz, αναλυτής της UBS Wealth Management Americas.

Η ανάπτυξη δεν αυξάνεται

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου από τον Ιούνιο του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπερπροσφορά, καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν την άντληση αργού ακόμη και με συμπιεσμένες τιμές. Αλλά καθώς οι τιμές αναφοράς έπεσα κάτω από 30 δολ. φέτος, οι επενδυτές άρχισαν να δείχνουν επίσης προς μια επιβράδυνση της ζήτησης. "Εάν οι τιμές βασικών προϊόντων στο σύνολό τους είναι γενικά ασθενείς, σε γενικές γραμμές δείχνουν ότι η παγκόσμια ζήτηση είναι αδύναμη" δήλωσε ο Paul Nolte, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Kingsview Asset Management, η οποία διαχειρίζεται περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια.

wsj.com