Υπό όρους η επαναγορά ελληνικών ομολόγων
14/01/2016 13:57
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπό όρους η επαναγορά ελληνικών ομολόγων

Σαφές ήταν χθες το μήνυμα που ήλθε από τη Φρανκφούρτη, με τον Μάριο Ντράγκι να ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει ισχυρή δέσμευση στην υλοποίηση του προγράμματος πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

«Η προσήλωση στο νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και η ανάληψη της κυριότητάς του αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών της αγοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επομένως για τη δημιουργία θετικών επιδράσεων στις συνθήκες ρευστότητας στην ελληνική οικονομία», αναφέρει ο κ. Ντράγκι σε επιστολή - απάντηση σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη και Στ. Κούλογλου. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που η ΕΚΤ άρει την απαίτηση της ελάχιστης πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού χρέους, ο πιθανός χρόνος αγοράς ομολόγων εξαρτάται από μία σειρά και άλλων παραγόντων που συνδέονται με τις αξιολογήσεις και με τα όρια των ομολόγων που μπορεί να αποκτηθούν.

Στην απάντησή του, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι αναφέρει τρία κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την ΕΚΤ, με πρώτο την επαναφορά της παρέκκλισης για να γίνονται αποδεκτοί οι τίτλοι αυτοί από την κεντρική τράπεζα (επαναφορά waiver), «σε συνδυασμό με σθεναρή δέσμευση και συμμόρφωση προς ένα πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής». Ο κ. Ντράγκι σημειώνει επίσης ότι το Ευρωσύστημα και η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτές να χρηματοδοτούν με τη σειρά τους την πραγματική οικονομία. Στην Ελλάδα οι προσδοκίες είχαν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα για τη δυναμική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με δεδομένο ότι η επαναφορά του waiver, ως πρώτο βήμα, είναι στην ατζέντα της ΕΚΤ. Κάτι πάντως που δεν αναμένεται να γίνει προτού καταστεί σαφές ότι η πρώτη αξιολόγηση θα είναι επιτυχής.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.