Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ ζητάει πρόσθετα μέτρα και περικοπές συντάξεων - Στα βράχια η χώρα αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
02/03/2016 21:04
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ ζητάει πρόσθετα μέτρα και περικοπές συντάξεων - Στα βράχια η χώρα αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση

Την πεποίθηση ότι διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος λόγω των καθυστερήσεων που, με ευθύνη κυρίως του ΔΝΤ, παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατα την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Έλληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπροσωπων των θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ. "Είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά δεν θα έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δεν θα είναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο", σημείωσε.

Ο ίδιος χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό προγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.

Αναφερόμενος στα σημεία που παραμένουν ανοιχτά, επισήμανε πως πρώτο είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018, καθώς το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτραπαρ' όλο που τα τελικά νούμερα είναι πιο ευνοϊκά για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας το αίτημα του ΔΝΤ "πολιτικώς δύσκολο" και "αντιπαραγωγικό".

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το συνταξιοδοτικό, σημειώνοντας οτι οι θεσμοί έχουν κάνει δεκτό το σχεδιο της κυβέρνησης για ριζική μεταρρυθμιση του συστήματος, ωστόσο για δημοσιονομικούς λόγους το ΔΝΤ ζητά περικοπές συντάξεων. Συνεχίζοντας ανέφερε πως το επιχείρημα ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απορροφά μεγάλο ποσοστό δαπανών είναι παραπλανητικό γιατί είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ έχει ένα καλό επιχείρημα: ξοδεύουμε πολλά ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως είπε, είναι δύσκολο να το αλλάξεις αυτό όταν είσαι στον πάτο της ύφεσης. Αυτή τη στιγμή οι συντάξεις είναι αυτές που στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες, επισήμανε, τονίζοντας όμως ότι μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό δεν πρέπει να καλύπτει την κοινωνική προστασία.

Κάνοντας τη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μπορούμε σταδιακά να μεταφέρουμε πόρους στην προστασία των αδυνάτων που σήμερα στηρίζονται στις συντάξεις, τόνισε.

«Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να εξεταστούν, όπως οι αλλαγές της αγοράς γάλακτος, για τις οποίες εμείς λέμε ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα την εγχώρια παραγωγή. Η Αθήνα έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις μετά το καλοκαίρι και ολοκληρώσαμε τα δυο πρώτα σετ των προαπαιτούμενων» τόνισε ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ.

Και συμπλήρωσε:

«Στην αξιολόγηση, τα μεγάλα μέτωπα είναι:

  • Δημοσιονομικό κενό για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2109.
  • Ασφαλιστικό
  • Φορολογική μεταρρύθμιση
  • Μη εξυπηρετούμενα δάνεια
  • Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχουν γίνει πολλές κινήσεις στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, με αξιοποίηση των λιστών και τα μέτρα που ετοιμάζονται για την χρήση ηλεκτρονικού χρήματος και το λαθρεμπόριο καπνικών.

Αισθανόμαστε ότι οι θεσμοί δεν δίνουν βαρύτητα σε αυτό, τόνισε.

Οι Θεσμοί έφυγαν λέγοντας ότι θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρες και περνάει ένας μήνας, σημείωσε ο υπουργός. Απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Κύρτσου αναφορικά με τις συντάξεις και το εάν υπάρχει συμβιβασμός που προτείνει η ελληνική πλευρά, επανέλαβε ότι είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι σε ό,τι υπογράψαμε: να εξασφαλίσουμε όφελος 1% του ΑΕΠ.

Ορισμένα νούμερα που χρησιμοποιεί ο Π. Τόμσεν αλλά και ο Γ. Στουρνάρας είναι παραπλανητικά, είπε, ενώ επανέλαβε ότι μειώσαμε τις συντάξεις αλλά το γεγονός ότι έπεσε το ΑΕΠ 25% δημιουργεί αυτές τις παρερμηνείες στις συγκρίσεις με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ζητείται τεχνική βοήθεια από διάφορους οργανισμούς και παράλληλα γίνεται προσπάθεια για την ενεργοποίηση πόρων. Επίσης, προωθείται ο αναπτυξιακός νόμος που έχει στόχο να δώσει επτά χρόνια καθαρό πεδίο σε ό,τι αφορά τη φορολογία.

«Δεν συνδέουμε προσφυγικό με αξιολόγηση»

Πολλοί θέλουν να πετύχουμε και γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος, τόνισε. Δεν ζητάμε να αλλάξει το πρόγραμμα λόγω προσφυγικού. Αυτό που λέμε ότι αν δεν πιάσουμε τους στόχους γιατί υπάρχουν παραπάνω δαπάνες λόγω προσφυγικού αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δείχνουμε τις ευρωπαϊκές αξίες με τα όσα κάνουμε για το προσφυγικό και υπάρχει στήριξη από τους Ελληνες πολίτες. Ελπίζω ότι αυτή η αλληλεγγύη θα μεταφερθεί και στις άλλες χώρες. Αναγνώρισε ότι η Κομισιόν προσπαθεί να βοηθήσει αλλά σημείωσε ότι κάποιες φορές τα χρήματα δίνονται αφότου έχουν προηγουμένως ξοδευτεί και αυτό σε μια χώρα με προβλήματα ρευστότητας δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες.

imerisia.gr