Το 13αρι των προαπαιτούμενων του Δεκεμβρίου - Θα αντέξει η κυβέρνηση;
27/11/2015 16:12
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το 13αρι των προαπαιτούμενων του Δεκεμβρίου - Θα αντέξει η κυβέρνηση;

(Ανανεωμένο) Στις 7 Δεκεμβρίου έρχεται το κουαρτέτο στην Αθήνα και στο μεταξύ φαίνεται πως «κλείδωσε» η λίστα με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 1 δις ευρώ. Μπορεί αυτή τη φορά να είναι μόλις 13 σε σχέση με τα 48 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 12 δις (10+2) αλλά η καυτή πατάτα παραμένει στα χέρια της κυβέρνησης. Μπορεί να γίνεται μεγάλη κουβέντα για το ασφαλιστικό που αναδεικνύεται σε μητέρα των μαχών και αναμένεται να είναι θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, ωστόσο και τα υπόλοιπα που πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση δεν είναι μικρής αξίας και σημασίας και σίγουρα επιβαρύνουν την κατάσταση εντείνοντας την πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης να κυβερνήσει και να εφαρμόσει τα συγκεκριμένα μέτρα.

Σ’ αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται η διευθέτηση των κόκκινων δανείων (η πώληση σε funds μετατίθεται για να εξεταστεί σε επόμενη φάση), το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με βασική κατεύθυνση τη μείωση της συμμετοχής της ΔΕΗ. Επιπλέον θα ανασυρθούν μέτρα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ όπως το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων (το φάρμακο είναι στο επίκεντρο), ενώ μεταξύ άλλων θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στην ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα η δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων εμπεριέχει:

1. Τη διαμόρφωση του σχεδίου για τη νέα ανεξάρτητη Γραμματεία Εσόδων.

2. Μέτρα για τη συλλογή εσόδων στο λαθρεμπόριο καυσίμων και στις τριγωνικές συναλλαγές στον ΦΠΑ

3. Έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και άλλης υπουργικής απόφασης για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.

4. Λειτουργία επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει διορισμούς μελών διοικητικού συμβουλίου και προέδρων στις τράπεζες.

5. Έκδοση της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.

6. «Κόκκινα» δάνεια. Καταρχήν θα πρέπει να ψηφιστεί το πλαίσιο που θα αδειοδοτεί μη τραπεζικά ιδρύματα για τη διαχείριση κόκκινων δανείων και στη συνέχεια θα ρυθμιστεί το ποιοι θα μπορούν να αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

7. 10 παρεμβάσεις από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (ποτά, καύσιμα).

8. Θα επανασυσταθεί η διυπουργική επιτροπή για τα κλειστά επαγγέλματα.

9. Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, όπως αυτοκινητόδρομοι, μετρό και διαχείριση αποβλήτων.

10. Χωροταξικός σχεδιασμός και δασικός νόμος.

11. Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕκαι η πλήρης αποδέσμευσή του από τη ΔΕΗ.

12. Ορισμός μιας Task Force για την προετοιμασία του νέου πλαισίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δράσεις στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων που προβλέπονται για το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

13. Η υιοθέτηση του νόμου για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2016.

Ουσιαστικά η εβδομάδα από 7 ως 15 Δεκεμβρίου θα είναι μια πολύ καυτή πολιτικά εβδομάδα για την κυβέρνηση καθώς θα πρέπει να περάσει μέτρα που αφορούν σε ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις αγορών, να φέρει προς υλοποίηση μέτρα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που μέχρι πρότινος όλα αυτά τα κατήγγειλε ως νεοφιλελεύθερα. Κοινώς καταρρίπτεται το βασικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά το ότι θα εφάρμοζε ένα πρόγραμμα μνημονιακό μεν αλλά χωρίς να αναιρεί το σκληρό πυρήνα της ιδεολογίας του. Η πράξη καταρρίπτει τα πάντα. Από τη μια περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση της ανεργίας και από την άλλη μεταρρυθμίσεις που όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τα ξόρκιζε και τα θεωρούσε αιτία πολέμου κατά του νεοφιλελευθερισμού. Τώρα όμως πως θα πειστούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τα ψηφίσουν και κυρίως πως θα τα αποδεχτούν οι ψηφοφόροι του;

Το έχουμε ξαναγράψει πως αυτός θα είναι μνημονιακός πολεμικός Δεκέμβρης και πως αυτή η κυβέρνηση είναι ένα ερωτηματικό αν θα προλάβει να φάει γαλοπούλα τα Χριστούγεννα.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.