«Θηλιά» οι φόροι - Εξαντληθηκαν νοικοκυρια και επιχειρησεις
15/01/2016 10:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Θηλιά» οι φόροι - Εξαντληθηκαν νοικοκυρια και επιχειρησεις

Φόροι και χρέη «πνίγουν» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και προκαλούν ασφυξία στην αγορά. Οι απανωτές αυξήσεις φόρων και η επιβολή νέων φόρων και «έκτακτων» εισφορών που τελικά αποδείχθηκαν μόνιμου χαρακτήρα την τελευταία εξαετία, στα χρόνια των Μνημονίων, «γονάτισαν» κυριολεκτικά τους φορολογουμένους και εξάντλησαν τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλους φόρους. Κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται στην «έκρηξη» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα οποία αγγίζουν τα 84 δισ. ευρώ. Κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο. Οι φόροι που επιβλήθηκαν έγιναν ληξιπρόθεσμα χρέη, στοιχείο που αποτυπώνεται και στην πορεία των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού. Το 2015 οι καθαρές εισπράξεις από τις εφορίες και τα τελωνεία διαμορφώθηκαν στα 46,414 δισ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 0,08% ή μόλις κατά 39 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 46,375 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή είναι μηδαμινή, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο και μετά οι φορολογούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ισχυρή φοροκαταιγίδα.

Ωστόσο, αν δεν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές φόρων που ήταν λιγότερες κατά 660 εκατ. ευρώ πέρυσι τότε τα συνολικά έσοδα του 2015 ανήλθαν σε 49,335 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 1,24% ή 621,03 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις συνολικές εισπράξεις του 2014.

Το 2015 η κυβέρνηση επέβαλε σκληρά φορο-μέτρα τα οποία ουσιαστικά έφεραν στα δημόσια ταμεία μόνο 39 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ειδικότερα, πέρυσι οι φορολογούμενοι είδαν:

1 Αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ που οδήγησαν σε ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη διατροφής, σε έτοιμα γεύματα που σερβίρονται από καταστήματα μαζικής εστίασης, στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στη διαμονή στα ξενοδοχεία και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

2 Κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ σε έξι νησιά (Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο).

3 Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

4 Αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους έχοντες αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε, πισίνες, αεροσκάφη αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014.

5 Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των πέντε μέτρων.

6 Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% για τους αγρότες αναδρομικά από τη χρήση του 2014.

7 Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 80% σε 100% για τις επιχειρήσεις αναδρομικά από τη χρήση του 2014.

8 Μείωση κατά 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντήζελ που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

9 «Κούρεμα» του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά με τη θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί, πριν καν εφαρμοστούν οι νέες επιβαρύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού από τις οποίες αναζητούνται για φέτος επιπλέον έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι πλέον οι φορολογούμενοι, που όλο και λιγότεροι πληρώνουν φόρους όπως πιστοποιούν και τα στοιχεία των ληξιπροθέσμων χρεών, δεν έχουν καμία «σανίδα σωτηρίας» παρά μόνο την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για να ρυθμίσουν πρόσκαιρα τις οφειλές τους. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι κάθε μήνα μεγαλώνει και ο αριθμός των φορολογουμένων που χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Καλός μήνας ο Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος ήταν ένας καλός μήνας για τις δημόσιες εισπράξεις. Οι φορολογούμενοι έκαναν το «πατριωτικό καθήκον» τους πληρώνοντας την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τη δόση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους και τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2016. Οι καθαρές εισπράξεις του Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 5,468 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 12,22% ή 595,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 που είχαν διαμορφωθεί στα 4,873 δισ. ευρώ.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παράξενος avatar
  Παράξενος 15/01/2016 12:02:18

  Όταν ο ελληνικός λαός ψήφιζε δεν ήξερε ότι αριστερά και φόροι πάνε πακέτο;
  Προβλέπω ότι και στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, πάλι πολλοί δε θα πάνε να ψηφίσουν και πολλοί θα ψηφίσουν αριστερά.
  Του αρέσει ο πόνος του έλληνα, να υποφέρει και να κλαίγεται. Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να φαίνεται.

 2. Ρηνα avatar
  Ρηνα 16/01/2016 12:46:33

  " Θα σας ριξουν μπολικο παρά, θα θελησουν να τον παρουν πισω, δεν θα προλαβουν....." Αγ. Κοσμας ο Αιτωλος

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.