«Συνταγματοποίηση» της λιτότητας
23/04/2016 17:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Συνταγματοποίηση» της λιτότητας

Τα παπαγαλάκια του Μαξίμου και τα αφεντικά τους κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να πείσουν ότι δεν έρχεται τέταρτο μνημόνιο. Μάλιστα επικαλούνται τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ ότι δήθεν δεν ισχύει αυτό που γράφεται και λέγεται στην Ελλάδα για 4ο μνημόνιο.

Αλλά στην πραγματικότητα ο επικεφαλής του Eurogroup είπε και κάτι άλλο δίπλα στα παραπάνω: «Κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, είναι πολύ αποφασισμένοι. Θεωρώ ότι η δέσμη [μέτρων] που έχουμε κατά 95% δείχνει πολύ καλή. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν τύπο επιπλέον πακέτου εξασφάλισης, και θεωρώ ότι πρέπει απλώς να εργαστούμε στο πώς αυτός ο μηχανισμός θα μοιάζει. Ασφαλώς, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται – και ούτε καν επιθυμούμε – να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά».

Κατά την πιθανότερη ερμηνεία των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ αυτό που περιγράφεται με το «επιπλέον πακέτο εξασφάλισης» και της διαμόρφωσης ενός μηχανισμού δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το λεγόμενο «δημοσιονομικό κόφτη». Δηλαδή την αυτόματη πρόβλεψη για επιπλέον μέτρα όταν δεν πιάνονται οι στόχοι. Αυτό ουσιαστικά είναι η «συνταγματοποίηση» της λιτότητας και στην πράξη την έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση Τσίπρα.

Το μόνο άγχος του Μαξίμου και εκεί δίνει τη μάχη είναι να μην νομοθετηθούν τώρα για να μην καταρρεύσει πολιτικά αυτή τη στιγμή. Αλλά όσο και να θες να κρύψεις την πραγματικότητα τα γεγονότα όπως λέει και ένα παλιό αγγλικό ρητό «τα γεγονότα είναι πεισματάρικα».