Στουρνάρας: Κίνδυνος αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση
10/02/2016 13:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στουρνάρας: Κίνδυνος αν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση

Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης επισήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι καταστροφικές.

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ταχέως. Θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων» τόνισε ο κ. Στουρνάρας, σε ομιλία του σε επιτροπή της Βουλής, προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα την σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, τη φθηνότερη χρηματοδότηση των τραπεζικών ιδρυμάτων και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών.

Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτικής για το 2015, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, εντός του 2016.

«Όλα αυτά θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία στην κανονικότητα δηλαδή θα υπάρξουν ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας και κατ' επέκταση ενδυνάμωση της πορείας προς την ανάπτυξη» συνέχισε ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συναίνεση.

«Η απόσταση από την έξοδο είναι σχετικά μικρή. Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία μια νέα οπισθοδρόμηση, ένα νέο φαύλο κύκλο» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, ενώ τόνισε τον κίνδυνο που μπορεί να υπάρξει για την οικονομία από ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στο μεταναστευτικό. «Ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στην μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων δεν μπορεί να αποκλειστεί», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, σημειώνοντας πως εάν τελικά αυτό γίνει, θα προκληθεί τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ακόμη ότι οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι το επόμενο διάστημα είναι: η καθυστέρηση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το κλίμα απουσίας κοινωνικής συναίνεσης και η καθυστέρηση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων. Γι΄ αυτό απηύθυνε έκκληση να υπάρξει πολιτική συμφωνία και συναίνεση.

Είπε ακόμη ότι εντός Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμοι οι όροι για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

«Για να καλύψουμε αυτή την απόσταση, επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν διάφορα θέματα, όπως των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Κύπρου, «οι οποίες μπήκαν στο μνημόνιο μετά από εμάς και βγήκαν πριν από εμάς» όπως είπε χαρακτηριστικά.

imerisia.gr