Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει το Πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε
15/04/2016 18:48
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει το Πρόγραμμα για το οποίο δεσμεύτηκε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γερμανία δεν θα στηρίξει μια συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. "Όχι, αυτό [η συμμετοχή του ΔΝΤ] ορίζεται από το νόμο" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον. "Το μήνυμα για την Ελλάδα είναι απλό. Κάναμε μια συμφωνία το περασμένο έτος", είπε.

Η συμμετοχή του Ταμείου είναι πολιτικά ζωτικής σημασίας για τη Γερμανία και για ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν πει εδώ και χρόνια ότι η σφραγίδα του ΔΝΤ όσον αφορά την έγκριση είναι απαραίτητη για την αξιοπιστία της διάσωσης στην Ελλάδα. Η Γερμανία ήταν ανένδοτη, ότι η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού κατά 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ως το 2018. Αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι μπορεί να είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να κερδίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου για αλλαγή του στόχου.

Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ την Πέμπτη αμφισβήτησε την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, ενάντια στην επιμονή της Ευρώπης η Αθήνα να επιμείνει στους υπάρχοντες στόχους της ως μέρος της συμφωνίας διάσωσης. "Το 3,5% σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να είναι εφικτό μετά από κάποιες ηρωικές, και εννοώ πραγματικά ηρωικές, προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας και τον ελληνικό λαό" είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, όπου οι αξιωματούχοι συζητούν την ελληνική κρίση, μεταξύ άλλων παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων, κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της παγκόσμιας Τράπεζας. "Είμαστε επιφυλακτικοί γι 'αυτό", είπε. "Αυτό που βρίσκουμε εξαιρετικά μη ρεαλιστικό, από την άλλη πλευρά, είναι η παραδοχή ότι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μπορεί να διατηρηθεί επί δεκαετίες. Αυτό απλά δεν θα συμβεί", είπε. "Έτσι, αυτή είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των βραχυπρόθεσμων στόχων και των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων".

wsj.com