Σόιμπλε: «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις το ασφαλιστικό - Η Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις που προβλέπει το Μνημόνιο
12/02/2016 21:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σόιμπλε: «Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις το ασφαλιστικό - Η Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις που προβλέπει το Μνημόνιο

Για την πορεία των συζητήσεων της Ελλάδας με τους δανειστές τοποθετήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος διαμήνυσε πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σε δηλώσεις του μετά το Ecofin του ECOFIN, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε επίσης ότι το ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν λήξει η αξιολόγηση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. «Οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν ένα δύσκολο ζήτημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ επανέλαβε επίσης, ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα πρέπει να γίνει βιώσιμο».

Ερωτηθείς για την γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, οι τίτλοι της οποίας δέχονται μεγάλες πιέσεις από την αρχή του έτους λόγω φόβων για την κεφαλαιακή της επάρκεια, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν τρέφει κάποια ανησυχία.

Συμπλήρωσε ότι η DB έχει αντοχές και είναι καλά τοποθετημένη ώστε να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες.

Σέλινγκ: Χωρίς μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό δεν θα εκταμιευθούν περαιτέρω χρήματα

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι ένα από τα τελευταία μεγάλα ζητήματα που δεν έχει εκπληρώσει ακόμη η χώρα, ωστόσο η Ελλάδα έχει κατορθώσει πάρα πολλά με το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, με την ευκαιρία του χθεσινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως υπογράμμισε ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ, του συγκυβερνώντος - με τους σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, αυτή η πρόοδος της Ελλάδας, ισχύει προπάντων σε σχέση με την νομοθεσία για την εφαρμογή του προγράμματος και είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στα δύο πρώτα προγράμματα βοήθειας.

Βέβαια ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, μπορεί να πιστοποίησε στην Ελλάδα θετικά βήματα στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει στις δηλώσεις του, ότι εάν δεν δρομολογηθεί η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, δεν θα μπορέσουν να εκταμιευθούν περαιτέρω πόροι - και αυτό, όπως σημείωσε, θα πρέπει να εξασφαλιστεί κατά την επόμενη αξιολόγηση.

Πηγή:imerisia.gr