Σκηνικό ρήξης με τους δανειστές και αγωνία για τη δόση - Ολα τα ανοικτά μέτωπα
07/11/2015 19:38
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκηνικό ρήξης με τους δανειστές και αγωνία για τη δόση - Ολα τα ανοικτά μέτωπα

Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται ξανά οι Ελληνες σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθώς νέα εμπλοκή σημειώθηκε χθες και όλα βρίσκονται στον αέρα. Εκβιασμοί, απειλές, απίστευτες απαιτήσεις ή υπαναχωρήσεις έχουν βγει και πάλι στο προσκήνιο, όπως γινόταν δηλαδή όλα τα τελευταία χρόνια και κάθε φορά που έπρεπε να κλείσει μια συμφωνία.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι χρόνοι πιέζουν αφόρητα και το Σαββατοκύριακό θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και στο Eurogroup της Δευτέρας να είναι η Ελλάδα στην ατζέντα αλλά και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ. Βεβαίως το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στα 10 δις που θα πρέπει να δοθούν σ’ αυτές. Σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές τα πάντα θα έχουν τιναχθεί στον αέρα.

Σήμερα το απόγευμα οι κ. Σταθάκης, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα έχουν νέα τηλεδιάσκεψη για να κλείσει το θέμα των πλειστηριασμών, ωστόσο ανοικτά παραμένουν πολλά ακόμη μέτωπα. Κυρίως η εξεύρεση ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση αλλά και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις που οι δανειστές ζητούν να «ξηλωθεί».

Πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι το σύνολο των ανοικτών θεμάτων ανέρχεται σε 10-15 δράσεις από τις 49 του πρώτου πακέτου. Ετσι, ενώ είχε εκφραστεί αισιοδοξία για συμφωνία των θεσμών και της ελληνικής πλευράς πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο θα καταστεί δύσκολο, με το σημαντικότερο «αγκάθι» να είναι ο καθορισμός του πλαισίου για τους πλειστηριασμούς. Αυτό που αναμένεται πλέον ως θετικό αποτέλεσμα από το Eurogroup της Δευτέρας είναι να ανακοινωθεί ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για όλα τα ανοιχτά θέματα και ότι επίκειται η σχετική νομοθετική δράση τις επόμενες μέρες.

Ειδικότερα, τα «αγκάθια» που θα πρέπει να κλείσουν έως τη Δευτέρα είναι:

1. Ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση: Η λύση της επιβολής φόρου στον τζόγο παραμένει το ισχυρότερο σενάριο και στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποδώσει περί τα 330 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ισοδύναμα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται και η φορολόγηση των τυχερών παιγνίων, έχουν αποσταλεί στους θεσμούς. Πάντως, για το θέμα θα υπάρξει νέα επαφή μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του ΟΠΑΠ τη Δευτέρα, καθώς από τον Οργανισμό αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο της φορολόγησης των τυχερών παιγνίων. Επίσης, το θέμα έχει και νομικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν.

2. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: Η κυβέρνηση επιμένει σε μία θέση που αποκλίνει αρκετά από αυτό που αναμένουν οι θεσμοί. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά τονίζει ότι η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, αξίας 200.000 ευρώ, για ένα άτομο πρέπει να προστατεύεται, όπως επίσης πρέπει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία, αξίας 250.000 ευρώ, ενός ζευγαριού και προσθέτει 25.000 ευρώ ανά παιδί με ανώτατο όριο υπολογισμού τα 3 παιδιά. Η Αθήνα επίσης δεν θέλει να μειώσει το εισοδηματικό όριο –35.000 ευρώ ετησίως– γιατί υποστηρίζει ότι αν το πράξει, θα πλήξει το μεγαλύτερο φάσμα των μικρομεσαίων νοικοκυριών. Συγχρόνως προσθέτει και την κατηγορία των οφειλετών που έχουν χρέη μέχρι 200.000 ευρώ. Εκτιμάται, πάντως, ότι αν τα κριτήρια είναι τέτοια που οδηγούν στην προστασία περίπου του 50% των ιδιοκτητών κατά μέσο όρο, τότε θα μπορέσει να επιτευχθεί ο «έντιμος συμβιβασμός», δεδομένου ότι το σχέδιο των δανειστών καλύπτει μόλις το 20% των ιδιοκτητών. Επίσης, η κυβέρνηση προτείνει την επανεξέταση του καθεστώτος των πλειστηριασμών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή οι όροι και τα κριτήρια για το πότε θα γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας να αναθεωρηθούν το 2017 ή το 2018 και αυτή η διαδικασία να είναι επαναλαμβανόμενη.

3. Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων: Οι δανειστές επιμένουν να καταργηθεί η πρόβλεψη ότι οι υπόχρεοι θα βγαίνουν από τη ρύθμιση όταν δεν θα πληρώνουν μία νέα φορολογική τους υποχρέωση εντός 26 ημερών και το χρονικό όριο να πέσει στην 1 ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι και μια ημέρα καθυστέρηση της οφειλής θα φτάνει για να πεταχτούν έξω από τη ρύθμιση οι οφειλέτες. Η κυβέρνηση δεν το δέχεται και αντιπροτείνει να μπορούν όλοι –ανεξαρτήτως αν έχουν ληξιπρόθεσμη ή μη οφειλή– να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Επίσης, εξετάζεται και το ενδεχόμενο σταδιακής μείωσης του ορίου των 26 ημερών, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

4. Κατώτατες τιμές φαρμάκων: Οι θεσμοί ζητούν να μην υπάρχει όριο στην κατώτατη τιμή των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους ή των γενοσήμων. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει σύμφωνα με πληροφορίες αντιπροτείνει η μείωση των σημερινών κατώτατων τιμών να γίνει σταδιακά και σε βάθος διετίας.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.