«Ρουκέτα» Ντομπρόβσκις: Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα Μνημόνια
16/12/2015 15:09
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ρουκέτα» Ντομπρόβσκις: Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα Μνημόνια

Γρίφους που αναζητούν λύσεις, άφησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις καθώς σε συνέντευξή τους στο πρακτορείο ΜΝΙ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για επιπρόσθετα Μνημόνια στο μέλλον, καθώς η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι η χώρα μας θα συνεχίσει τη δημοσιονομική προσαρμογή μέχρι τέλους.

Οπως αναφέρει ο Ντομπρόσβκις ενδεχομένως να υπάρξει καθυστέρηση στην πρώτη αξιολόγηση, πέρα από τα μέσα του Φεβρουαρίου, ενώ σημειώνει ότι οι δανειστές είναι ανοικτοί σε εναλλακτικές για το Ασφαλιστικό αλλά δεν θα δεχτούν την πρόταση για αύξηση εισφορών. Επίσης ξεκαθαρίζει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλει στο ΔΝΤ την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα αποφασίσει. Τέλος, δεν αποκλείει μια ευρωπαϊκή λύση για το χρέος.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε πως «το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό που εξυπακούεται, είναι πως οι χώρες σε προγράμματα της E.E. θα πρέπει, όποτε είναι δυνατό, να υποβάλλουν αίτημα και για αντίστοιχα προγράμματα του ΔΝΤ. Αυτή είναι μια ισχυρή προσδοκία από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Αλλά φυσικά, τα έγγραφα της Ε.Ε. δεν μπορούν να επιβληθούν στο ΔΝΤ και στο τέλος της ημέρας είναι απόφαση του ίδιου του ΔΝΤ, με βάση τα δικά του προγράμματα και τους δικούς του όρους. Είναι σαφές ωστόσο ότι υπάρχουν τρόποι να συντονιστούν οι όροι αυτοί με τους θεσμούς της Ε.Ε. Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε στα προηγούμενα προγράμματα και με άλλες χώρες»

Σε ερώτηση του τι θα συμβεί αν το ΔΝΤ αποσύρει εθελοντικά το ενδιαφέρον του για μια τρίτη ελληνική δανειακή συμφωνία, ο Ντομπρόβσκις απάντησε πως «περιμένουμε ότι θα συμμετάσχει το ΔΝΤ. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει. Το ΔΝΤ ήδη παίρνει μέρος στον σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος. Ενα στοιχείο που είναι σημαντικό για το ΔΝΤ είναι η βιωσιμότητα του χρέους και υπάρχουν ήδη διατάξεις στα συμπεράσματα του Eurogroup για την εξέταση του ζητήματος αυτού μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».

Σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει πως η ΕΕ έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ στη μεθοδολογία για το πώς θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητά του, δηλαδή με βάση το κόστος εξυπηρέτησής του, ενώ το ονομαστικό κούρεμα αποκλείεται.

Οπως πρόσθεσε, «είμαστε ακόμα σε συζητήσεις με το ΔΝΤ και τελικά είναι οι πιστωτές, οι χώρες-μέλη του ευρώ δηλαδή, αυτές που θα αποφασίσουν ποιοι όροι για το χρέος είναι αποδεκτοί και ποιοι δεν είναι».

Σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό, ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει ότι στο τραπέζι υπάρχει τώρα μια τροποποιημένη πρόταση, που είναι μέρος της πρώτης αξιολόγησης. Η εκτίμηση της Κομισιόν είναι πως η αύξηση της φορολόγησης της εργασίας δεν θα είναι ένα παραγωγικό μέτρο για την ελληνική οικονομία.

Σε ερώτηση σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ο αντιπρόεδρος της Κομισόν σημειώνει ότι «έχουμε ήδη καθυστερήσει. Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλά δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος».

Ωστόσο ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε πως καθώς το ελληνικό πρόγραμμα προχωράει - επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα -, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού Μνημονίου κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα, όπως πρόσθεσε.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.