Ρουκέτα από Βρυξέλλες: Η συμφωνία μπορεί να κλείσει... τον Ιούλιο
08/04/2016 23:44
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρουκέτα από Βρυξέλλες: Η συμφωνία μπορεί να κλείσει... τον Ιούλιο

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα, υπογράμμισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της ευρωζώνης.

«Οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

«Συνεχίζουμε να λέμε ότι είναι πιθανό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Απρίλιο, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ μικρές. Βλέπω να ολοκληρώνεται ως τον Ιούλιο» δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος στο πρακτορείο ΜΝΙ υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο εν λόγω αξιωματούχος, βασίζει το συλλογισμό του στο ότι ενώ το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαίο όρο της συμφωνίας μια γενναία μείωση του Χρέους, οι Ευρωπαίοι και ειδικά το Βερολίνο προσανατολίζονται σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, με δεδομένο ότι τα χαμηλά επιτόκια και η περίοδος χάριτος (που λήγει το 2022) κρατάνε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες εξυπηρέτησης του Χρέους.

Σύμφωνα με δηλώσεις άλλων αξιωματούχων στο ΜΝΙ, αυτό που σκέφτονται οι Ευρωπαίοι είναι το πολύ μια αναμόρφωση του προφίλ πληρωμών ήτοι ένα πλαφόν δαπανών στο 15% του ΑΕΠ, μέσω της επιμήκυνσης της λήξης κάποιων δανείων, ενδεχομένως μέσω και κάποιας παρέμβασης στα επιτόκια.

Εφόσον πάντως η συμφωνία επιτευχθεί, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν νωρίτερα ότι υπάρχει κοινή βούληση όλων των πλευρών να επιτευχθεί συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι το αργότερο μέχρι την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών.

«Τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να 'καίγονται' καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις και εξηγούν ότι ότι «το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του».

imerisia.gr