Πρωτογενές πλεόνασμα: Αριστερά φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες
24/03/2016 14:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρωτογενές πλεόνασμα: Αριστερά φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες

Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση Σαμαρά για το success story. Ήταν τότε που η Ελλάδα έβγαινε δειλά – δειλά από την κρίση, δεν είχε κλειστές τράπεζες, είχε αυξηθεί η κατανάλωση, υπήρχε μια διάχυτη αισιοδοξία ότι κάτι πάει να γίνει στη χώρα. Επίσης, δεν είχαν αδειάζει οι λογαριασμοί καταθέσεων και δεν είχαμε τραπεζική κρίση.

Μπορεί να μην ήταν μια χώρα σε μεγάλη ανάπτυξη αλλά ήταν μια οικονομία που είχε αρχίσει να ανακάμπτει και που θα μπορούσε να σημειώσει επιτυχία αν δεν σταματούσαν την κυβέρνηση άφρονες πολιτικοί όπως ο Τσίπρας, ο Κουβέλης και διάφοροι άθλιοι τύποι της βουλής.

Χθες λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ όλος χαρά δημοσίευσε την εκτέλεση του προϋπολογισμού εμφανίζοντας πλεόνασμα 3 δισ. και προσπάθησε να μας πείσει ότι οι οικονομία εμφανίζει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Λες και δεν βλέπουμε τι γίνεται στην αγορά, λες και ο απλός πολίτης, ο μικρομεσαίος, ο επιχειρηματίας δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Παρουσιάζουν την «αριστερή επιτυχία» κρύβοντας ότι δεν πληρώνουν τις οφειλές τους στην αγορά. Κρύβουν ότι τα φορολογικά έσοδα πάνε από το κακό στο χειρότερο εξαιτίας των συνεχόμενων βαρών. Κρύβουν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η οικονομία έχει παγώσει και πουλάνε αριστερά φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της ΝΔ η οποία επισήμανε τα εξής:

«1ον. Το θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην “εσωτερική στάση πληρωμών”, στα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στο ενισχυμένο μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όλα αυτά υπερβαίνουν τα 2 δις ευρώ σε σχέση με τους στόχους.

2ον. Οι πρωτογενείς δαπάνες, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι επιστροφές φόρων είναι χαμηλότερες από τον στόχο, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και να στερείται ρευστότητα η πραγματική οικονομία.

3ον. Τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων.

Κυρίως οι φόροι στην ακίνητη περιουσία (μείον 22%!!!) και ο Φ.Π.Α.

Παρά τις μεγάλες αυξήσεις των συντελεστών Φ.Π.Α. που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέβαλε μέσα στο 2015.

Συμπερασματικά, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει διατηρήσιμη δημοσιονομική σταθερότητα με τις ακολουθούμενες από την Κυβέρνηση της Αριστεράς τακτικές και πολιτικές υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Απαιτείται, άμεσα, αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής προσαρμογής, με έμφαση στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών».