Πρώτη φορά... και με διαλυμένο τραπεζικό σύστημα
21/11/2015 22:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρώτη φορά... και με διαλυμένο τραπεζικό σύστημα

Αν υπάρχει μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ελλάδας αυτό δεν είναι άλλο από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την πρώτη φορά Αριστερά. Ποιο PSI και ποιες προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, η τωρινή που έκλεισε μετά κόπων και βασάνων είναι ένα απίστευτο σκάνδαλο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις στελέχη της κυβέρνησης για κακουργήματα.

Παραβλέπουμε το γεγονός ότι ο Τσίπρας και η παρέα του έλεγαν πέρυσι και πρόπερσι ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών είναι σκάνδαλο. Τότε κυβερνούσε βεβαίως ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος και τα έλεγε αυτά.

Επίσης, να τονίσουμε ότι έπρεπε να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση ώστε να μην καταρρεύσει το σύνολο του τραπεζικού συστήματος και να μην έχουν «κουρέματα» καταθέσεων και capital controls εσαεί. Όμως, η διαδικασία δεν έπρεπε να γίνει ποτέ και δεν θα γινόταν αν το καλοκαίρι δεν υπήρχε αυτό το δημοψήφισμα που διέλυσε το τραπεζικό σύστημα.

Η τωρινή ανακεφαλαιοποίηση είναι δημιούργημα της εγκληματικής πολιτικής των Τσιπροβαρουφάκηδων και κάποτε θα πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτό. Αν δεν υπήρχε ο καλοκαιρινός Αρμαγεδδών τότε δεν θα μιλούσαμε σήμερα για τράπεζες που χρειάζεται να πάρουν κεφάλαια.

Αλλά ας πάμε να δούμε τι σημαίνει σκάνδαλο άνευ προηγουμένου. Οι τέσσερις τράπεζες έκλεισαν τα βιβλία προσφορών τους μετά κόπων και βασάνων, ίσως πιο εύκολα μόνο η Eurobank. Από τη διαδικασία αποδείχθηκε ότι τα ξένα funds που μπήκαν στις τράπεζες κατάφεραν να οδηγήσουν τις τιμές τους σε τέτοιες τιμές που ουσιαστικά θα τις πάρουν τζάμπα.

Προσέξτε: Η Eurobank θα κάνει αύξηση κεφαλαίου και η τιμή διάθεσης θα είναι… 1 λεπτό. Μετά το reverse split για κάθε 100 παλαιές μετοχές οι μέτοχοι θα πάρουν 1 αξία ενός ευρώ.

Η Alpha Bank κατάφερε να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που ήθελε και η τιμή της μετοχής ορίστηκε στα 4 λεπτά και μετά επίσης για κάθε 100 μετοχές θα παίρνουν μία στην τιμή των 2 ευρώ.

Η Πειραιώς ολοκλήρωσε το βιβλίο προσφορών και θα διαθέσει νέα τιμή μετοχή στα… 0,003, ένας αριθμός που δεν γράφεται ολογράφως γιατί δεν… υπάρχει αφού είναι κάτω από ένα λεπτό.

Όσο για την Εθνική κι αυτή στο ένα λεπτό θα διατεθεί.

Θέλετε κι άλλα; Τις τελευταίες εβδομάδες, και με την ανακεφαλαιοποίηση να σέρνεται ή να χορεύει στο χορό των άθλιων καιροσκόπων που μας κυβερνούν οι τιμές των μετοχών στο ΧΑ έπεσαν τόσο πολύ που κοστίζουν πενταροδεκάρες, προφανώς για να φτάσουν στην τιμή που θα δοθούν στις αυξήσεις κεφαλαίου. Η συνολική κεφαλαιοποίηση και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών μόλις που ξεπερνά τα 2 δις ευρώ. Όποιος έχει λίγη μνήμη θα θυμάται ότι κάποτε οι ίδιες μετοχές που σήμερα πωλούνται ένα λεπτό του ευρώ κόστιζαν 30 και 40 ευρώ. Τώρα με 2 δις αγοράζεις όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Είναι τέτοια η απαξίωση που δεν έχει προηγούμενο. Πλήρης εξαΰλωση των τραπεζών, κι όχι με την ευθύνη των διοικήσεων ή των μετόχων. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή οι τράπεζες ήταν πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, ο κόσμος είχε τα λεφτά του, οι καταθέσεις ήταν πάνω από 170 δις ευρώ, είχαν αρχίσει να δίνουν και δανειάκια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και πιστωτικές κάρτες.

Σήμερα μπορεί κάποιος να αγοράσει μια τράπεζα με μόλις 200 εκατ. Ολόκληρη Εθνική τράπεζα έχει ανακεφαλαιοποίηση κάτω από 1 δις όταν μόνο η Finansbank στην Τουρκία κοστίζει 3 δις. Εκπληκτικό αλλά αληθινό και δείχνει την κατάντια. Η ξένη θυγατρική να πωλείται 3 φορές πάνω από τη «μαμά» που έχει τεράστιο μερίδιο στην ελληνική αγορά.

Στην ίδια κατάσταση και οι υπόλοιποι οι οποίοι έχουν εκπληκτικά χαρτοφυλάκια και περιουσιακά στοιχεία αλλά σήμερα κοστίζουν πενταροδεκάρες που έλεγε και ο Φίλης.

Αν δεν υπήρχε το έγκλημα του Ιανουαρίου με την κυβέρνηση της Αριστεράς, αν δεν υπήρχε το δράμα του δημοψηφίσματος που διέλυσε τα πάντα, αν δεν υπήρχε η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης από τους ξένους στην ελληνική οικονομία, τα πράγματα για τις τράπεζες θα ήταν διαφορετικά.

Και μην ξεχνάμε κάτι άλλο πολύ σοβαρό: Από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή το ελληνικό κράτος είχε κατά μέσο όρο ποσοστό πάνω από 50% στο σύνολο των τραπεζών. Η περιουσία του κράτους στις τράπεζες ήταν μεγάλη και τα λεφτά του ελληνικού λαού θα μπορούσαν να αβγατίσουν αν όλα πήγαιναν καλά. Συγκεκριμένα: Μετά τις ΑΜΚ το ποσοστό του ΤΧΣ στη Eurobank υποχωρεί σε μόλις 2,4% από 35,41% πριν.

Με βάση την τιμή έκδοσης στο 0,04 ευρώ, το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank μειώνεται πλέον στο 11% από 66,36% πριν.

Η συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής αναμένεται να διαμορφωθεί στο 33% από 57,24% πριν.

Τέλος, η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 22% από 66,93% σήμερα.

Οι ελληνικές τράπεζες χάνουν λοιπόν τον κρατικό έλεγχο, οι Έλληνες πολίτες χάνουν τεράστια περιουσία, άνω των 20 δις ευρώ σε ένα χρόνο και οι ξένοι επενδυτές τις παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί και ίσως είναι υπερβολή η φράση διότι το κομμάτι ψωμί κοστίζει περισσότερο από 1 λεπτό του ευρώ.

Οι ξένοι θα αγοράσουν τζάμπα προσδοκώντας σε μεγάλα κέρδη, οι μικρομέτοχοι χάνουν την περιουσία που είχαν επενδύσει στις τραπεζικές μετοχές, το κράτος υφίσταται μια τεράστια οικονομική «τρύπα». Και βεβαίως μεγάλοι χαμένοι και οι μέτοχοι των τραπεζών οι γνωστοί, οι εφοπλιστές, οι επιχειρηματίες κ.λπ.

Είναι ή δεν είναι η μεγαλύτερη λεηλασία της χώρας; Ακόμη και από το περίφημο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου όπου ευθύνη είχαν και οι πολίτες εκτός από τις επίσημες αρχές.

Θα πάει λοιπόν κάποιος φυλακή; Θα εξηγήσει γιατί έκανε αυτό το τεράστιο έγκλημα; Και γιατί επιμένει ο Δραγασάκης να μιλά για «παράλληλο τραπεζικό σύστημα»; Ξέρει κάτι; Θέλει να φτιάξει τράπεζες εκτός της ΕΚΤ; Ποιος θα εμπιστευτεί τα λεφτά του σε τράπεζα που δεν του δίνει καμιά διασφάλιση;

Μήπως πρόκειται λοιπόν για σκάνδαλο που θα θυμούνται όλοι; Μήπως κάποιοι διέλυσαν και ξεπούλησαν το τραπεζικό σύστημα για να το πάρουν κάποιοι σε εξευτελιστική τιμή;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικ avatar
  Νικ 21/11/2015 12:18:15

  Ο μεγαλύτερος και καλύτερος διαχειριστής ξένων funds είναι ο Αλέξης....

  Εδώ ταιριάζει η ιστορική φράση του προέδρου της Κύπρου Τάσου Παπαδόπουλου: παρέλαβα κράτος δεν θα παραδώσω επαρχία!

  Μόνο η ιστορία δείχνει τι έγινε στην χώρα μας....

  Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε αξία στην χώρα την μάζεψε με το μικρότερο κόστος για τους πολίτες και μοίρασε ότι περίσσεψε!

  Ο Τσίπρας παρέδωσε τα πάντα στους δανειστές και τώρα ένας ένας πηδάει από το σάπιο καράβι Συριζα-Ανελ.

  Πολύ φοβάμε ότι οι τράπεζες αλλάζουν μετόχους μπαίνουν ξένοι σε τιμή ξεφτίλα όπως σωστά αναφέρεται!

  Ποιοι θα χάσουν;

  Πάλι εμείς....

  Κάποτε τα πράγματα όμως θα φανούν ξεκάθαρα και τότε δεν τους γλιτώνει τίποτα ο κόσμος ακόμα τους ανέχεται τους πιστεύει ότι διαπραγματεύονται, αρκείται ακόμα στον προβληματισμό με τον Σαμαρά τα πράγματα ήταν καλύτερα αν ήταν τώρα στην ΝΔ ο Σαμαράς....

  ΟΧΙ φίλοι μου δεν είναι έτσι!

  Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από αυτούς να γίνουν εκλογές να μην συνεργαστεί κανένα κόμμα μαζί τους!

  Ας το καταλάβουν και οι φίλοι μας στην ΝΔ όπου την Κυριακή βγάζουν πρόεδρο.

  Έκανα το λάθος να μην πατήσουν στο άρμα Σαμαρά μην κάνουν πάλι το ίδιο λάθος!

  Ο Σαμαράς πρέπει να επανέλθει τον τρόπο τον ξέρει μόνο ο ίδιος και η ιστορία.

  Τι περιμένουμε;

  Το κάλεσμά του!

 2. Dimitris Z avatar
  Dimitris Z 22/11/2015 02:18:05

  Από το 2010 σας διαβάζω κάθε μέρα α ν ε λ λ ι π ώ ς.

  Σε κάποια συμφωνώ, σε άλλα διαφωνώ.

  Έχω ξαναπεί ότι συγκρίνω Νοέμβριο 2014 και Νοέμβριο 2015 και με πιάνει κόμπος ...

  Δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να καταλάβετε, ότι την Κυβέρνηση Σαμαρά την έριξαν. Ποιοι θα μου πείτε; Μα οι "εταίροι και δανειστές" απαντώ εγώ. Θα μου πείτε "Γιατί"; Απαντώ λοιπόν
  Και ήδη έχουν τα πρώτα αποτελέσματα: Πρώτον: από τον Φεβρουάριο αλλά ιδίως το καλοκαίρι "δοκίμασαν" τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος. Δεύτερον: έκαναν τον Σεπτέμβριο μια Βουλή που μπορεί να "βγάζει" πολλές κυβερνήσεις (Τσίπρας 100, ομάδα των 53, 45, ΝΔ 78), και πάει λέγοντας. Τρίτον: Περνάνε μέτρα που δεν περνούσαν από καμία άλλη Κυβέρνηση. και τέταρτον (και αυτό κολλάει στους μουσουλμάνους βουλευτές): Λύνουν επιτέλους το Κυπριακό. Η Κύπρος θα γίνει ένα μόρφωμα με ΔΥΟ Κράτη, Δύο Πρωθυπουργούς, και έναν κοινό Πρόεδρο "τύπου Παυλόπουλου. Και ως δόλωμα: Η Αμμόχωστος.
  Και έχεις μετά τον Τσίπρα να λέει στον Πάκη: "Πρόεδρε, πες τους να βάλουν πλάτη" (βλ. σημερινό "βηματοδότη").
  Θέλετε κι' άλλα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.