Προσφυγή ΟΠΑΠ στα διεθνή δικαστήρια για ζημία άνω του 1 δισ. ευρώ!
26/11/2015 19:08
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προσφυγή ΟΠΑΠ στα διεθνή δικαστήρια για ζημία άνω του 1 δισ. ευρώ!

Σε μια καθ' όλα αναμενόμενη κίνηση προχώρησε ο ΟΠΑΠ. Προσέφυγε στα διεθνή δικαστήρια ζητώντας από το ελληνικό δημόσιο 1 δισ. ευρώ εξαιτίας των καθυστερήσεων στη λειτουργία των VLTs.

Μια ακόμη «τεράστια επιτυχία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η οποία έχοντας εμπάθεια στην επιχειρηματικότητα και κυρίως στον ΟΠΑΠ, εδώ και 10 μήνες «πάγωσε» τα πάντα αποστερώντας παράλληλα από τα δημόσια ταμεία τεράστια έσοδα.

Μια συμφωνία που είχε κλείσει εδώ και πολλούς μήνες, με τον Οργανισμό να έχει βρει τους συνεργάτες και τα καταστήματα, κατάντησε ανέκδοτο εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής της κυβέρνησης η οποία υπό κανονικά συνθήκες θα έπρεπε να κατηγορηθεί για απιστία αφού χάνονται λεφτά που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Εδώ και μήνες έπρεπε να έχουν λειτουργήσει οι 35.000 παιχνιδομηχανές, αλλά ματαίως. Οι «καζινάδες» φαίνεται φοβούμενοι ότι θα χάσουν μεγάλο μερίδιο από το μονοπώλιό τους, παρενέβησαν και έβαλαν τα μεγάλα πολιτικά μέσα για να μπλοκάρουν μια συμφωνία που είχε ήδη κλείσει.

Ούτε οι εκκλήσεις του ΟΠΑΠ για να έρθει σε συνεννόηση με τους αρμόδιους παράγοντες βρήκε ευήκοα ώτα. Έτσι, και ο Οργανισμός χάνει έσοδα και το Δημόσιο λεφτά που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να πληρώσει ο Τσίπρας καμιά σύνταξη που τώρα ετοιμάζεται να κόψει.

Την ίδια στιγμή, οι φωστήρες της κυβέρνησης αποφάσισαν να φορολογήσουν τα τυχερά παιχνίδια ως «ισοδύναμο» της ανοησίας τους και της αδυναμίας τους να βρουν χρήματα. Από τα... μοσχάρια, πήγαν στην εκπαίδευση, πέρασαν από μια σειρά προϊόντα για να φτάσουν στη συνέχεια στα τυχερά παιχνίδια. Αδιαφορώντας τελικά αν με την φορολόγηση θα έχουν μικρότερα έσοδα αφού θα διώξουν πελατεία από τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

Ο «διωγμός» της κυβέρνησης επί δικαίων και αδίκων έχει ως αποτέλεσμα την προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια και άντε να βγάλει άκρη η κυβέρνηση. Όπως έστρωσε θα κοιμηθεί βεβαίως.

Η ανακοίνωση του ΟΠΑΠ:

Ως συνέπεια αιφνίδιων και αμφίβολης αποτελεσματικότητας παρεμβάσεων, στο λειτουργικό και κανονιστικό πλαίσιο της ΟΠΑΠ ΑΕ, οι οποίες παραβιάζουν τα αποκλειστικά δικαιώματα που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία από την Ελληνική Δημοκρατία και το νόμο, η ΟΠΑΠ ΑΕ υποχρεώθηκε να προβεί σε νομικές ενέργειες προκειμένου να προασπίσει τα κατοχυρωμένα δικαιώματά της και τα δικαιολογημένα συμφέροντά της.

Συγκεκριμένα, η ΟΠΑΠ ΑΕ, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, κοινοποίησε έγγραφη ειδοποίηση στην Ελληνική Δημοκρατία σχετικά με παραβάσεις της από 2000 Σύμβασης Παραχώρησης Αποκλειστικών Δικαιωμάτων Τυχερών Παιγνίων που σχετίζονται τόσο με την επιβολή τέλους στα παίγνια της ΟΠΑΠ ΑΕ, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4346/2015 όσο και με το αποκλειστικό δικαίωμα της ΟΠΑΠ ΑΕ στο διαδικτυακό στοίχημα. Στις 19 Νοεμβρίου 2015, η Ελληνική Δημοκρατία αποφάσισε την επιβολή ειδικού τέλους ανά στήλη σε κάθε παιγνίδι της ΟΠΑΠ ΑΕ, η οποία τίθεται σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2016. Μεταξύ άλλων, το τέλος αυτό συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας και σε όφελος άλλων παρόχων τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μη-αδειοδοτημένων και μη-εποπτευόμενων στην Ελλάδα διαδικτυακών παρόχων, οι οποίοι λειτουργούν κατά παράβαση των αποκλειστικών δικαιωμάτων της ΟΠΑΠ ΑΕ. Η εταιρεία προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες, το συντομότερο καταλλήλως δυνατόν.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία κατέθεσε σήμερα στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου αίτημα διαιτησίας, κατά τα οριζόμενα στην από 2011 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ ΑΕ για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs), για ζημίες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για το κανονιστικό πλαίσιο των VLTs είχαν ως αποτέλεσμα τη ριζική μεταβολή των συνθηκών υλοποίησης του έργου, γεγονός που οδήγησε την ΟΠΑΠ ΑΕ στην αναστολή της δραστηριότητας των VLTs. Το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο περιέχει σειρά πρωτοφανών περιορισμών, που παραβλέπουν τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές του υπεύθυνου παιχνιδιού και καθιστούν πλέον το έργο των VLTs οικονομικά μη βιώσιμο.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της εταιρείας να συνεργαστεί με όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές και υπηρεσίες, ώστε να διαμορφωθεί ένα εύλογο και ισορροπημένο κανονιστικό πλαίσιο για τα VLTs, που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των VLTs της ΟΠΑΠ ΑΕ και των συνεργατών της, σύμφωνα με την από 2011 Σύμβαση Παραχώρησης, το κανονιστικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει.

Σε κάθε περίπτωση, η ΟΠΑΠ ΑΕ διαβεβαιώνει τους επενδυτές, συνεργάτες και εργαζόμενούς της, ότι παραμένει απολύτως προσηλωμένη στις επενδύσεις της και θα εξακολουθήσει να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαμόρφωση ενός ορθολογικού και ισορροπημένου νομικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα και παράλληλα θα αποκαθιστά τα δικαιώματα της ΟΠΑΠ ΑΕ και την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της, όπως κατοχυρώνονται στις συμβάσεις αποκλειστικότητας της ΟΠΑΠ ΑΕ με την Ελληνική Δημοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.