Προς πώληση και τα ενήμερα δάνεια στα ξένα funds
13/04/2016 11:38
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προς πώληση και τα ενήμερα δάνεια στα ξένα funds

Και η πώληση ενήμερων δανείων σε funds είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως έκανε γνωστό χθες ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από κοινού με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν τους εκπροσώπους των δανειστών να πιέζουν για την απελευθέρωση εκτός των «κόκκινων» και των κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι το σχετικό μοντέλο έχει εφαρμοστεί με νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Κύπρο. Εκεί δεν γίνονται διαχωρισμοί ανάμεσα σε «πράσινα» και «κόκκινα» δάνεια.

Ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε επίσης, πως δεν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο για το θέμα της μεταβίβασης των δανείων καθώς, όπως σημείωσε, «στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρχαν αποστάσεις αν και στη συνέχεια οι δύο πλευρές προσεγγίσαμε το θέμα με κοινό τρόπο». Ο ίδιος πιστεύει ότι «μέχρι τις 22 Απριλίου θα επιτευχθεί λύση και για τα δάνεια». Κατά τον κ. Σταθάκη υπάρχει προσέγγιση της κυβέρνησης και των Θεσμών στην ανάγκη να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα προσαρμογής για τα «κόκκινα» δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία.

Ερωτηθείς για την τροποποίηση του νόμου Δένδια, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι στόχος είναι και για τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν «κόκκινα» δάνεια να δημιουργηθεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη ρύθμιση χρεών προς τις τράπεζες αλλά και το Δημόσιο με κίνητρα.

Πάντως, ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο οι όποιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία να αφορούν τον αρχικό φόρο, παρά μόνο τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

imerisia.gr