«Πράσινο φως» από ESM και Eurogroup: Ενέκριναν τη δόση - Την Τρίτη η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ
23/11/2015 21:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πράσινο φως» από ESM και Eurogroup: Ενέκριναν τη δόση - Την Τρίτη η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ

Την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του ESM και επικύρωσε το Eurogroup, με τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ να δίνουν «πράσινο φως» και για την εκταμίευση των 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

To Eurogroup καλωσόρισε την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων αλλά παράλληλα ζήτησε από την ζήτησε από την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αξιολόγηση και το δεύτερο πακέτο μέτρων, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η Αθήνα πέρασε τον πρώτο σκόπελο, με ανοιχτό να παραμένει το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων, στο οποίο, όπως σημείωσε, μεταφέρθηκε μεταξύ άλλων και το ασφαλιστικό.

«Τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εκταμιευθούν, μόλις ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Δεν μπορούμε να εικάσουμε αυτή τη στιγμή το ακριβές ποσό», τόνισε.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών».

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση εκ μέρους των ελληνικών του πρώτου σετ προαπαιτούμενων και της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που αντιμετωπίζει τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι. Παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα στη διοίκηση του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καλωσορίζουμε τη σημαντική πρόοδο που έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εξέτασης τους από την ΕΚΤ.

Μέχρι στιγμής όλες οι σημαντικές τράπεζες έχουν κατορθώσει να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ενώ δύο εξ αυτών συγκέντρωσαν τα κεφάλαια που αναφέρονται και στο δυσμενές σενάριο.

Η συνεισφορά των ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση είναι ευθυγραμμισμένη με τις απαιτήσεις του Eurogroup της 14ης Αυγούστου. Το Euro Working Group συμφώνησε, υπό την βάση ότι υπάρχει θετική αξιολόγηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι οι ελληνικές αρχές έχουν καλύψει τις απαιτήσεις προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ.

Η επίσημη απόφαση για τη μεταφορά των 10 δισ. ευρώ στο ΤΧΣ θα ληφθεί από τη διοίκηση του ESM, όπως είναι απαραίτητο, μετά από την εκτίμηση που θα δημοσιοποιήσει το ελληνικό δημόσιο εξετάζοντας κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Η ανακεφαλαιοποίηση έγινε βάσει της οδηγίας BRRD, όπως είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup της 14ης Αυγούστου.

Το Eurogroup επιβεβαιώνει ότι η όλη διαδικασία είναι προσωρινής φύσης και τα έσοδα που θα έχει το ΤΧΣ από τη συμμετοχή του στις τράπεζες, θα χρησιμοποιηθούν ώστε να αποπληρωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο ESM, όπως έχει συμφωνηθεί στις 14 Αυγούστου.

Εν γένει η ανακεφαλαιοποίηση είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί η υγεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ως εκ τούτου να υπάρξει εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ελλάδας.

Όμως για να συμβεί αυτό χρειάζονται επιπλέον ενέργειες από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εναπομείνασες αδυναμίες, κυρίως αυτές που αφορούν το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Υπό αυτή την έννοια, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να θέσουν σε εφαρμογή μία συγκεκριμένη στρατηγική αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε πλήρη συμμόρφωση με το χρονικό όριο που συμφωνήθηκε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επίσης καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η αποτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, βάσει του νέου νόμου, θα καθοριστεί από ανεξάρτητους ελεγκτές και υπό την επίβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφορικά με τα επόμενα στάδια του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τον ESM, καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και για το δεύτερο και τελικό «πακέτο» των προαπαιτούμενων, προκειμένου να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση.

Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να ολοκληρώσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου, και να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε συγκεκριμένα projects (μεταξύ των οποίων το μετρό, οι σιδηρόδρομοι, το περιβάλλον), τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Ελλάδα να επιταχύνει τις διαδικασίες για την αξιολόγηση και το δεύτερο πακέτο μέτρων, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Το πρώτο «ναι» από τον ESM

Την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισεκατομμυρίων έδωσε με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της υλοποίησης από την ελληνική κυβέρνηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Η εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εξυπηρέτηση χρέους, καθώς και για τον συμψηφισμό οφειλών και τη συγχρηματοδότηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

«Η απόφαση αυτή της εκταμίευσης από τον ESM αντανακλά την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα, η οποία εφάρμοσε μια εκτενή λίστα μεταρρυθμίσεων. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει βασικές μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι σημαντικές για την υπό εξέλιξη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ο διοικητής του ευρωταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Αν η εφαρμογή του προγράμματος παραμείνει ισχυρή, είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ελληνικού λαού θα επιτρέψουν να γίνει ορατή πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας υγιούς ανάκαμψης», κατέληξε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση του ESM αναφέρει επίσης πως τα 2 δισ. ευρώ είναι η δεύτερη εκταμίευση από την αρχική δόση των 16 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015. Το πρώτο μέρος αυτής της δόσης, ύψους 13 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκε στις 20 Αυγούστου. Το υπόλοιπο 1 δισ. θα είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων.

Τα παραπάνω χρήματα, καταλήγει η ανακοίνωση αποτελούν μέρος του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα ύψους μέχρι 86 δισ. που το ΔΣ του ESM ενέκρινε στις 19 Αυγούστου 2015.

Την απόφαση για εκταμίευση των 2 δισ. χαιρέτισε, τέλος, μέσω Twitter o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Τo Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. Ελλάδα. H σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια», έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.