«Πόλεμος» στην κυβέρνηση για το κτίριο του Κεράνη που μετακομίζει το υπ. Οικονομικών
16/05/2016 20:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πόλεμος» στην κυβέρνηση για το κτίριο του Κεράνη που μετακομίζει το υπ. Οικονομικών

Πόλεμος έχει ξεσπάσει στην κυβέρνηση για την μετακόμιση του υπουργείου Οικονομικών στο παλαιό εργοστάσιο του Κεράνη στη Λ. Θηβών. Ενα κτίριο - φάντασμα επί πολλά χρόνια, με αρκετές κυβερνήσεις να μην μπορούν να το αξιοποιήσουν, τώρα γίνεται η αιτία για να ξεσπάσει νέα κόντρα.

«Οι υπάλληλοι δεν είναι εμπορεύματα» τόνισε ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, παρατηρώντας ότι η μείωση του κόστους από τη μίσθωση κτιρίων είναι ένα θέμα, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να αγνοεί κανείς τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους του υπουργείου, καθώς και στους φορολογούμενους που συχνά πυκνά απευθύνονται στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Επί της ουσίας, το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο κτίριο, αν και υπερσύγχρονο, είναι στην πραγματικότητα αποκομμένο, μακριά από μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς, με αποτέλεσμα η πρόσβαση σε αυτό να είναι δυνατή μόνο με λεωφορείο ή Ι.Χ. κι αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης για τους περίπου 1.250 υπαλλήλους των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου.

Οι εφοριακοί

«Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η επιμονή και οι μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να νομιμοποιήσει ένα απ' τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσια περιουσίας και τη συντήρηση, με σκανδαλώδεις όρους, ιδιωτικών συμφερόντων απ' τα ταμεία του δημοσίου. Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται με στόχο τη μείωση των δαπανών του δημοσίου, φαντάζει τουλάχιστον αστεία, για όσους έχουν στοιχειώδη εικόνα των όρων της σύμβασης, αλλά και όσων λαμβάνουν χώρα συνολικότερα στο Υπουργείου Οικονομικών», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι εφοριακοί.

Παράλληλα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση παρευρίσκεται και πρωταγωνιστεί σε μια φιέστα που προετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποκλείοντας τους εργαζόμενους και όλους όσοι υπήρχε κίνδυνος να «χαλάσουν» τη φιέστα της συγκάλυψης και φυσικά ξεχνώντας όλα όσα έλεγε μερικούς μήνες πριν, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τη διαδικασία και τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ένα εκ των οποίων είναι και το κτίριο του Κεράνης.

Η παρουσίαση από τον Αλεξιάδη

Ένα υπερσύγχρονο, επιβλητικό κτίριο, υψηλών προδιαγραφών, επί της λεωφόρου Θηβών 196-198, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, είναι έτοιμο να στεγάσει υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Οι πρώην αποθήκες της καπνοβιομηχανίας Κεράνη μετατράπηκαν σε ένα κτίριο 42.300 τετραγωνικών μέτρων, ριζικά ανακατασκευασμένο, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές της αειφορίας, της ενεργειακής εξοικονόμησης και των κανόνων βιοκλιματικής δόμησης.

Σε τρεις μήνες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα μετακομίσουν στην περιοχή, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, κατά τη διάρκεια ξενάγησης που έγινε στο κτίριο. Μάλιστα, δεν απέκλεισε να μεταφερθούν και υπηρεσίες άλλων υπουργείων. «Η αποκέντρωση για εμάς είναι ουσιαστική λέξη. Όταν υπάρχουν αυτά τα κτίρια δεν μπορεί να μένουν κενά» δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να απαντήσουν οι προκάτοχοί του γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν αξιοποιήθηκε το κτίριο, ενώ ανακοίνωσε τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να ακολουθηθεί μία τακτική «νοικοκυρέματος», εξοικονόμησης δαπανών με την αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην απόλυτη ασφάλεια που παρέχει το κτίριο, καθώς έχουν ακολουθηθεί και καλυφθεί όλες οι απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και των τεχνικών προδιαγραφών δόμησης και λειτουργίας των διαφόρων συστημάτων, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί επικίνδυνα υλικά, για τα οποία έχουν κυκλοφορήσει φήμες. Στο κτίριο χρησιμοποιούντα ψυκτικά υγρά φιλικά στο περιβάλλον. Μάλιστα, η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου προσφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος και σημαντική εξοικονόμηση στο Δημόσιο. Το κτίριο φέρει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Β.

Γυμναστήριο, παιδικός σταθμός

Το βασικό χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι το φυσικό φως σε όλους χώρους, τα γραφεία, τις αίθουσες συνεδριάσεων, τους διαδρόμους. Η πανοραμική θέα είναι εντυπωσιακή, καθώς «βλέπει» προς Ακρόπολη, Υμηττό, Καστέλα, Νίκαια και Αιγάλεω.

Και στους έξι ορόφους υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι που καλύπτουν 2.300 θέσεις εργασίας, ενώ διατίθενται 506 θέσεις πάρκινγκ στο ισόγειο και στο υπόγειο.

Το κτίριο διαχωρίζεται σε τέσσερις τομείς, στους οποίους λειτουργούν αυτόνομα και ανεξάρτητα ειδικά συστήματα φωτισμού, κλιματισμού και αερισμού.

Έχουν τοποθετηθεί ειδικά διπλά και αεροστεγανά υαλοστάσια, φωτοβολταϊκά συστήματα στην οροφή για μερική κάλυψη των αναγκών φωτισμού, αλλά και 24 ηλιακοί συλλέκτες συνολικού εμβαδού 70 τμ.

Το κτίριο διαθέτει βρεφονηπιακό σταθμό, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, συνεδριακούς χώρους, κυλικείο σε κάθε όροφο και ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στον εξωτερικό χώρο, αλλά και χώρους πρασίνου.

Όσον αφορά την προσβασιμότητα του κτιρίου, αυτή γίνεται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, προαστιακό αλλά και ΟΑΣΑ, με πλήθος λεωφορειακών γραμμών που διασχίζουν τη λεωφόρο Θηβών).

Η ιστορία του κτιρίου

Το εν λόγω κτίριο αγοράστηκε το 1998 από το ελληνικό Δημόσιο και αναδιαμορφώθηκε κατάλληλα για να στεγάσει υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το 2014 μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ με τη μέθοδο sale & lease back, με δυνατότητα επανάκτησης έπειτα από 20 χρόνια. Το κτίριο, από το 2005 μέχρι σήμερα, παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από την αστυνομία σε 24ωρη βάση.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, έκανε λόγο για ιστορική μέρα καθώς «εδώ και τόσα χρόνια ακούμε ότι θα μετακομίσουν δημόσιες υπηρεσίες, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει τίποτε. Είχαμε συμφωνήσει με τον κ. Λαλιώτη για το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά επειδή υπήρξαν διαμαρτυρίες και η τότε πολιτική ηγεσία είχε υποκύψει. Το ίδιο συνέβη με τον κ. Καραμανλή για τη μετακόμιση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Και πάλι δεν είχε γίνει τίποτε, διότι και πάλι η ηγεσία υπέκυψε στις αντιδράσεις των υπαλλήλων. Και πριν από τρία χρόνια, όμως, υπήρχε η πρόθεση να φιλοξενηθούν σε αυτό το κτίριο τα δικαστήρια Πειραιά, αλλά αρνήθηκαν οι δικηγόροι να έρθουν εδώ». Ο δήμαρχος μίλησε για «αποκλεισμό αυτής της γειτονιάς» και δήλωσε θυμωμένος με την επιμονή των υπαλλήλων «να μην θέλουν να έρθουν στην περιοχή μας. Είναι υποτιμητικό. Είναι τόσο κακός αυτός ο τόπος;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε: «Πάμε να ζωντανέψουμε ένα νεκρό κτίριο. Προσδοκούμε ότι θα δώσει μία δυναμική στην περιοχή και θα της δώσει νέα πνοή».

«Είναι κρίμα να πληρώνουμε ενοίκιο για τα επόμενα 20 χρόνια, τη στιγμή που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει 2,5 φορές απόσβεση του κόστους αν λειτουργούσε από την αρχή» ανέφερε ο κ. Ιωακειμίδης και δήλωσε χαρούμενος που επιτέλους θα εγκατασταθούν σε αυτό το κτίριο υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

imerisia.gr