Περικοπές έως 40% στις υψηλές συντάξεις και τουλάχιστον 6% στις επικουρικές
19/11/2015 10:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περικοπές έως 40% στις υψηλές συντάξεις και τουλάχιστον 6% στις επικουρικές

Το χρονοδιάγραμμα των δομικών αλλαγών στο Ασφαλιστικό (που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε βάθος διετίας σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και όσα προβλέπει το 3ο Μνημόνιο) και τους κεντρικούς άξονες του νόμου πλαισίου τον οποίο θα κληθεί να ψηφίσει η κυβέρνηση, επιχειρεί να «κλειδώσει» σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, προκειμένου να συμφωνηθούν τα επόμενα «προαπαιτούμενα» και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα (π.χ. περικοπές συντάξεων από την 1/1/2016, σε συνάρτηση με τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους) και ποια... αργότερα.

Μολονότι, χθες, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σημείωναν ότι στη συνάντηση «θα συζητηθούν οι γενικές αρχές του νέου Ασφαλιστικού» και θα ζητηθεί να δοθεί χρόνος για την εξειδίκευση των μέτρων σε δεύτερο χρόνο, δεδομένων και των δυσκολιών που υπάρχουν για την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών «πιέζουν» για την ποσοτικοποίηση όλων των νέων παραμετρικών αλλαγών που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ως «ισοδύναμα» των μέτρων τα οποία προβλέπει το 3ο Μνημόνιο να ληφθούν από την 1/1/2016.

ΤΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα θέματα που παραμένουν «ανοικτά» και, με βάση τα παραπάνω, θα συζητηθούν με τους εκπροσώπους των Θεσμών είναι:

• Το ύψος των νέων μειώσεων στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές), σε συνδυασμό με την αύξηση ή όχι των ασφαλιστικών εισφορών που η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, προκειμένου να μετριαστούν οι περικοπές. Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει επανϋπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με ενιαίο (χαμηλότερο) ποσοστό αναπλήρωσης για όλους και πρόσθετο κριτήριο την ηλικία (όσο μικρότερη, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις). Μέσω του επανϋπολογισμού σχεδιάζεται να «απορροφηθούν» όλες οι μνημονιακές περικοπές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κρίθηκαν από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές (4,2 δισ. ευρώ) και σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 40% στις υψηλές συντάξεις. Για τις επικουρικές οι μειώσεις θα είναι τουλάχιστον 6% για να «καλυφθεί» το έλλειμμα των 360 εκατ. ευρώ, ενώ στα εφάπαξ μπορεί να φτάσουν και το 10%.

• Η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα Ταμείο για την κύρια σύνταξη με κοινό «κουμπαρά» έως τα τέλη του 2016 και η διατήρηση της αυτοτέλειας της επικουρικής υπό το ΕΤΕΑ, αλλά, χωρίς κρατική χρηματοδότηση (λειτουργία ως δεύτερου «πυλώνα» με εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου).

• Η κατάργηση όσων κοινωνικών πόρων διατηρούνται (σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο έπρεπε να είχαν καταργηθεί από την 31η Οκτωβρίου) με ταυτόχρονη μείωση των παροχών ή αύξηση των εισφορών.

• Η αναδιάταξη του «χάρτη» των εισφορών σε βάθος τριετίας με «οδηγό» το 20% που ισχύει για τον κλάδο σύνταξης στο ΙΚΑ και τη σύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με το πραγματικό εισόδημα.

• Η θεσμοθέτηση πρόσθετων πόρων υπέρ του Ασφαλιστικού από άλλες πηγές (εκτός της εργασίας).

• Ο πλήρης διαχωρισμός των προνοιακών - μη ανταποδοτικών παροχών από τις συντάξεις.

• Η ενσωμάτωση έως τα τέλη του 2017 της δήλωσης και της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αν και η κυβέρνηση έχει εγγράψει στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού ότι θα εξοικονομήσει περίπου 740 εκατ. ευρώ από τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, σημειώνονται καθυστερήσεις στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ καθυστερεί, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συζητούσε το θέμα έχει αναβληθεί και λέγεται ότι θα συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα, αφού δηλαδή υπάρξει συνεννόηση με τους Θεσμούς.

ΙΚΑ
Ηλεκτρονικά η απογραφή των έμμεσων μελών

Ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ, μπορούν να εγγράψουν στο οικογενειακό βιβλιάριο υγείας τα προστατευόμενα μέλη τους (σύζυγο και τέκνα) όσοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι δεν τα έχουν απογράψει. Η διοίκηση του ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι η απογραφή πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής / διαλειτουργικής υπηρεσίας με τίτλο «Απογραφή και Απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας Έμμεσα Ασφαλισμένων», που είναι διαθέσιμη στο www.ika.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους - Συνταξιούχους. Η διαδικασία ολοκληρώνεται άμεσα, απαλλάσσοντας, όσους την επιλέγουν, από την υποχρέωση να επισκεφθούν τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και την προσκόμιση δικαιολογητικών που απαιτεί η χειρόγραφη διαδικασία απογραφής και απόδοσης ασφαλιστικής ικανότητας.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.