«Πάγος» από ΔΝΤ στη βοήθεια προς την Ελλάδα λόγω προσφυγικού
13/11/2015 14:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πάγος» από ΔΝΤ στη βοήθεια προς την Ελλάδα λόγω προσφυγικού

Στις ...ελληνικές καλένδες παρέπεμψε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, το ενδεχόμενο το Ταμείου να βοηθήσει την Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Ο κ. Ράις ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του MEGA Μιχάλη Ιγνατίου: Η κ. Λαγκάρντ δημοσίευσε ένα άρθρο χθες και έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων. Τόνισε ότι οι χώρες που έχουν κάνει τα περισσότερα και έχουν καλωσορίσεις τους πρόσφυγες, πρέπει να επαινεθούν. Στο πλαίσιο αυτό, έφερε το παράδειγμα της Ιορδανίας, όπου οι δημοσιονομικοί στόχοι ρυθμίστηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα για την αντιμετώπιση των δημόσιων οικονομικών πιέσεων από την υποστήριξη των προσφύγων. Μήπως η κ. Λαγκάρντ σκοπεύει να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ελαφρύνουν το Ελληνικό Πρόγραμμα, να κάνουν κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα για να βοηθήσουν την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, από τη στιγμή που έκανε το ίδιο, πριν από λίγους μήνες, με ορισμένες αφρικανικές χώρες που υπέφεραν από τον ιό του Έμπολα;

Η απάντηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ είχε ως εξής:

Οι συζητήσεις επί των πολιτικών συνεχίζονται, όπως γνωρίζετε έχουμε αποστολή στο έδαφος, συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM ώστε να αξιολογήσουμε την πρόοδο στην εφαρμογή της πολιτικής και τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες υπό το πρόγραμμα αυτό. Θα περίμενα λοιπόν στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων να τεθούν θέματα επιπλέον δημοσιονομικής πίεσης που μπορεί να αντιμετωπίζει η χώρα και να συζητηθούν σε αυτό το γενικό πλαίσιο.

Δεν έχω συγκεκριμένη γνώση... Το μπλογκ της διευθύντριας δεν αναφερόταν σε θέματα συγκεκριμένων χωρών, και το παράδειγμα της Ιορδανίας δόθηκε καθώς το ΔΝΤ μπόρεσε να βοηθήσει με τη δημοσιονομική ευελιξία και το δημοσιονομικό πρόγραμμα, με δεδομένο τον πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων που δέχεται η χώρα.

Στη συνέχεια έγινε ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του κ. Ράις και των διαπιστευμένων δημοσιογράφων:

- ΕΡΩΤΗΣΗ: Σκέφτεστε ως αποτέλεσμα του μεταναστευτικού να προσφέρετε επιπλέον χρηματοδότηση ή ελάφρυνση των δημοσιονομικών στόχων;

Θα περίμενα το θέμα να τεθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων, δεν έχω κάποια συγκεκριμένη γνώση αλλά θα φανταζόμουν ότι θα ήταν ένα θέμα στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων.

- ΕΡΩΤΗΣΗ: `Εχετε κάποια αξιολόγηση των επιπτώσεων της κρίσης στα δημόσια οικονομικά και τον προϋπολογισμό;

Οχι, δεν έχω αυτή την πληροφόρηση ακόμη.

- ΕΡΩΤΗΣΗ: Το χρέος έχει αρχίσει να συζητείται;

Θα περίμενα να είναι ένα ζήτημα στις ευρύτερες συζητήσεις, στο πλαίσιο αυτό θα φανταζόμουν ότι το ευρύτερο θέμα θα τεθεί στην αποστολή.

- ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα συζητηθεί το μεταναστευτικό στο G20;

Το ευρύτερο θέμα του μεταναστευτικού θα συζητηθεί στο G20, είναι φλέγον ζήτημα και στο μυαλό όλων. Δεν έχω γνώση για κάποια συγκεκριμένη συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα και το θέμα στο G20.

- ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κυρία Λαγκάρντ θα θέσει το θέμα;

Δεν έχω γνώση κάποιας συγκεκριμένης συζήτησης για την Ελλάδα στο G20, στην ατζέντα του, αλλά στο περιθώριο όπως γνωρίζετε λαμβάνουν χώρα και άλλες συναντήσεις – αλλά δεν έχω γνώση μίας συγκεκριμένης συνάντησης για την Ελλάδα.

- Ερώτηση: Γιατί δεν κάνει όμως κάτι το ΔΝΤ για την Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης;

Δεν έχουμε μία αξιολόγηση της οικονομικής ή δημοσιονομικής επίπτωσης της προσφυγικής κατάστασης στην Ελλάδα, δεν μπορώ λοιπόν να σας πω κάτι πάνω σε αυτό.

- ΕΡΩΤΗΣΗ: Με δεδομένο ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι χαμηλότερες, μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα να είναι χαμηλότερη από τους αρχικούς υπολογισμούς;

Λαμβάνουμε υπόψη τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, όπως είπα έχουμε την αποστολή μας στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις τους επί των πολιτικών... Δεν θα ήθελα να κάνω υπόθεση.

Πηγή: imerisia.gr-Mega

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.