Οι κεντρικοί τραπεζίτες Γαλλίας και Γερμανίας ζητούν τη δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης
08/02/2016 23:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι κεντρικοί τραπεζίτες Γαλλίας και Γερμανίας ζητούν τη δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης

Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει δυναμικά στην ενοποίηση του ευρώ, ως ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του ενιαίου νομίσματος, υποστηρίζουν οι επικεφαλής της Bundesbank και της Banque de France. Δύο από τους πιο ισχυρούς κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρώπης ζήτησαν από την ευρωζώνη να σχηματίσει το δικό της υπουργείο Οικονομικών και να κάνει ένα κβαντικό άλμα προς την ολοκλήρωση για να εξασφαλίσει το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.

Ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν και ο Γάλλος νεοδιορισθείς Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, ζήτησαν τα κράτη-μέλη να κινηθούν προς μια "ολοκληρωμένη ανταλλαγή της εθνικής κυριαρχίας", η οποία θα περιλαμβάνει ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών των 19 μελών και ένα "ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο" από το κοινοβούλιο της ευρωζώνης. "Ενώ η νομισματική πολιτική έχει δώσει πολλή υποστήριξη στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, δεν μπορεί να επιφέρει μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη", έγραψαν στην γερμανική εφημερίδα Süddeutschen Zeitung. "Η περισσότερη ολοκλήρωση φαίνεται να είναι η πιο απλή λύση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη ζώνη του ευρώ".

Οι παρατηρήσεις τους είναι ένα σπάνιο σημάδι ενότητας από τα πιο ισχυρά ιδρυτικά κράτη- μέλη της ΕΕ, τα οράματα των οποίων για το μέλλον της ευρωζώνης συχνά αποκλίνουν. Η Γερμανία έχει εδώ και καιρό υπερασπιστεί την άποψη πως η μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να είναι στο επίκεντρο της "δημοσιονομικής ένωσης", ενώ η Γαλλία έχει υποστηρίξει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση, η οποία δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία νέων θεσμών για την ενίσχυση της διακυβέρνησης.

Η υποστήριξη των κεντρικών τραπεζιτών για νέα ισχυρή ιδρύματα σχετικά με το ευρώ προχωρά ακόμη περισσότερο από ό,τι τα οράματα για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης που ορίζονται στην Έκθεση των Πέντε Προέδρων της ΕΕ. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης πολλών χωρών να μεταφέρουν περισσότερη κυριαρχία στις Βρυξέλλες, ο Βάιντμαν και ο Βιλρουά ντε Γκαλό είπαν ότι η μόνη εναλλακτική λύση ήταν οι χώρες να κινηθούν προς ένα πιο αποκεντρωμένο ενιαίο νόμισμα "που θα βασίζεται στην ατομική ευθύνη και σε ακόμη αυστηρότερους κανόνες" . "Οι δημοσιονομικοί κανόνες, που έχουν ήδη ενισχυθεί μέσω της δημοσιονομικής συμπίεσης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ιδίως, θα πρέπει να ενισχυθούν", έγραψαν. "Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι ο κίνδυνος, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών χρηματοδοτικών ανοιγμάτων, λαμβάνεται δεόντως υπόψη από όλους τους ενδιαφερόμενους".

Η ευρωζώνη έχει επιδιώξει να ενισχύσει τις ασταθείς θεσμικές βάσεις της με τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου διάσωσης και μιας κοινής τραπεζικής ένωσης. Αλλά τα πιο φιλόδοξα σχέδια, για την από κοινού δημοσιονομική κυριαρχία, την έκδοση κοινών ευρωομολόγων και την παραχώρηση φορολογικών εξουσιών στις Βρυξέλλες είναι πιθανό να παραμείνουν ανεκπλήρωτα για πολλά χρόνια ακόμα. "Παρόλα τα διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση της σταθερότητας της ΟΝΕ, σημαντικές αδυναμίες στα δομικά πλαίσια της παραμένουν" ανέφεραν ο Βάιντμαν και ο Βιλρουά ντε Γκαλό. Η ολοκλήρωση της ευρωζώνης είναι ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον επιχειρεί να αλλάξει τη σχέση της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες. Ο Κάμερον προσπαθεί το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες μη μέλη του ευρώ να έχουν μια εγγυητική συνθήκη, βάσει της οποίας η Ευρώπη θα είναι μια "πολύ-νομισματική ένωση" που θα εξασφαλίζει και τα συμφέροντα των μη μελών της ευρωζώνης.

telegraph.co.uk