Ντάισελμπλουμ: Αδύναμη παραμένει η εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας - θεσμών
14/04/2016 22:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντάισελμπλουμ: Αδύναμη παραμένει η εμπιστοσύνη μεταξύ Αθήνας - θεσμών

«Η εμπιστοσύνη μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών παραμένει αδύναμη» δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι οι θεσμοί είναι αυτοί που θα κρίνουν αν τα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση χρειάζονται τροποποιήσεις.

«Δεν μπορώ να κρίνω αν τα νομοσχέδια που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση είναι αρκετά και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Peterson Institute για να συμπληρώσει ότι στην Ουάσιγκτον δεν θα ληφθεί κάποια επίσημη απόφαση για την Ελλάδα, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει το Eurogroup.

Τόνισε ακόμη ότι «εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, τότε έχουμε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους».

Κατά την άποψή του επίσης ο στόχος για πρωτογενές πλέονασμα 3,5% είναι δύσκολος για την Ελλάδα αλλά μπορεί να επιτευχθεί.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το πλαίσιο πάνω στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις με την Ελλάδα είναι η συμφωνία του Ιουλίου (2015).

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε και στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι η χαλάρωση έχει στηρίξει βραχυπρόθεσμα την οικονομία, ωστόσο οι περιορισμοί της είναι ολοένα και πιο εμφανείς.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος τόνισε ότι ξοδεύει πολύ χρόνο εξηγώντας ότι η ίδια η ΕΚΤ δεν είναι η αιτία των χαμηλών επιτοκίων αλλά είναι η σημερινή κατάσταση της Ευρώπης.

"Μακροπρόθεσμα, η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που γερνάει κι επομένως οι δαπάνες δεν είναι τόσο υψηλές όσο ήταν. Το ίδιο ισχύει και για τις επενδύσεις" είπε χαρακτηριστικά.

imerisia.gr