Νέος εμπαιγμός Τσίπρα-Τσακαλώτου στους χαμηλοσυνταξιούχους
28/05/2016 12:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέος εμπαιγμός Τσίπρα-Τσακαλώτου στους χαμηλοσυνταξιούχους

Η τρύπα του 1,5 δισ. ευρώ που μπορεί να δημιουργήσει η πώληση εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων αλλά και η διευθέτηση των αναδρομικών του ΕΚΑΣ που μπορεί να έχει τη λύση «πρώτα πληρώνεις και μετά παίρνεις» είναι τα δύο πιο δύσκολα θέματα της… συμπληρωματικής αξιολόγησης που μας χωρίζει από τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Αυτό ομολόγησε χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον ΑΝΤ1. Παραδέχθηκε επίσης ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν στα δύο πολυνομοσχέδια έχουν «υφεσιακή ροπή» και πλήττουν τους πάντες.

Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, που φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος αν πουληθούν σε distress funds και αν γίνει απαιτητή η εξόφλησή τους να έχουμε ένα νέο δημοσιονομικό πρόβλημα. Σημείωσε πάντως ότι σίγουρα δεν μπορεί να καταγγελθεί άμεσα το σύνολο των δανείων αυτών και από την άλλη οι δανειστές δείχνουν μια κατανόηση για το θέμα υπό την έννοια ότι δεν θέλουν να ξανανοίξουν δημοσιονομικό ζήτημα λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στο δεύτερο κρίσιμο θέμα, αυτό που αφορά τη μη ανάκτηση των αναδρομικών του ΕΚΑΣ για 100.000 δικαιούχους οι οποίοι χάνουν το επίδομα από 1ης/1/2016, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε χθες μια εναλλακτική που αποτελεί σολομώντεια λύση. Δηλαδή εφαρμόζει και το νόμο που ψηφίστηκε για το ασφαλιστικό και παράλληλα μπορεί υπό προϋποθέσεις να υλοποιήσει και τη σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού, ότι δηλαδή «δεν θα ζητηθούν αναδρομικά από τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ».

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι γενικά η κοινωνική πολιτική και άρα και η κάλυψη της τρύπας των 80 εκατ. ευρώ που δημιουργεί η μη ανάκτηση των αναδρομικών του ΕΚΑΣ για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου θα καλυφθούν από τις υπερβάσεις των στόχων του Προϋπολογισμού.

Το 2015 είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% έναντι ελλείμματος 0,25% του ΑΕΠ που προβλεπόταν από το Προϋπολογισμό, άρα είχαμε υπέρβαση κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ. Με βάση τον κανόνα που έχει συμφωνηθεί για τη διάθεση της υπέρβασης των πλεονασμάτων (30% σε χρέος, 30% σε ληξιπρόθεσμα και 40% σε κοινωνική πολιτική), σύμφωνα με τον υπουργό, μένουν 700 εκατ. ευρώ για κοινωνική πολιτική και άρα υπάρχουν τα περιθώρια για κάλυψη και του ΕΚΑΣ. «Ακόμη όμως και αν πληρώσουν την επιστροφή, στη συνέχεια έχουμε χρήματα για να την καλύψουμε», είπε, δίνοντας μια άλλη εκδοχή στη λύση του θέματος. Δηλαδή να εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος και στη συνέχεια να καλυφθεί η απώλεια με κάποιο εφάπαξ ποσό.

eleftherostypos.gr