Νέο σοκ από Λαγκάρντ: Χρειάζεται ελάφρυνση το χρέος αλλά όχι... κούρεμα
14/04/2016 22:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο σοκ από Λαγκάρντ: Χρειάζεται ελάφρυνση το χρέος αλλά όχι... κούρεμα

Απανωτές βόμβες προς την Ελλάδα εξαπολύει η Κρ. Λαγκάρντ η οποία με δηλώσεις της έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το ΔΝΤ διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ομως, εκεί που προκάλεσε αίσθηση ήταν αυτά που είπε για το ελληνικό χρέος για το οποίο θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ ήταν υπέρμαχο ενός κουρέματος.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το Reuters, η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται μία ελάφρυνση του χρέους της, ωστόσο "αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ένα κούρεμα". Συμπλήρωσε ακόμη πως το ΔΝΤ θα ήταν ανοιχτό στο ενδεχόμενο παράτασης των προθεσμιών λήξης, στο ενδεχόμενο προσωρινής διακοπής αποπληρωμών, ήσ το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου για το χρέος.

H επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από την τρόικα, όμως η συμμετοχή του θα εξαρτηθεί αναλόγως της αναδιάρθρωσης που θα γίνει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. "Δεν θα αποχωρήσουμε. Η μορφή της συμμετοχής μας μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις δεσμεύσεις που θα λάβει η Ελλάδα και τις δράσεις των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε", τόνισε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ουάσινγκτον, ενόψει της αυριανής έναρξης της Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας, εξέφρασε «επιφυλάξεις» για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Επιπροσθέτως χαρακτήρισε μη διατηρήσιμο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή της σε ερώτηση για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει, μεσοπρόθεσμα, πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ: «Εάν η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν πραγματικά ηρωικές, απόλυτα ηρωικές προσπάθειες, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί...».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δανατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση» και προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων.

Ταυτοχρόνως για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και "ρεαλιστικές προσεγγίσεις".

Διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ κάνει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας μάλιστα κοπιώδη προσπάθεια.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, απαντώντας αργότερα σε ερώτηση, επανέλαβε ότι μια ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει αναγκαστικά και «κούρεμα». Η ελάφρυνση μπορεί να γίνει με επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μορατόριουμ στις πληρωμές ή μείωση των επιτοκίων.

Η ίδια τόνισε πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τους θεσμούς, αλλά διευκρίνισε πως μπορεί να έχει διαφορετικό ρόλο. «Δεν θα φύγουμε. Ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετέχουμε μπορεί να είναι διαφορετικός ανάλογα με τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και τη συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά δεν θα αποχωρήσουμε» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.

imerisia.gr