Νέα «ρουκέτα» Ντάισελμπλουμ: Πάρτε νέα μέτρα τώρα, ή στο... μέλλον - Προαπαιτούμενο το ασφαλιστικό για το χρέος
22/01/2016 14:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα «ρουκέτα» Ντάισελμπλουμ: Πάρτε νέα μέτρα τώρα, ή στο... μέλλον - Προαπαιτούμενο το ασφαλιστικό για το χρέος

Ηχηρό μήνυμα στην Αθήνα στέλνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, βάζοντας εκ νέου στον πάγο τις ελπίδες της Αθήνας για ελάφρυνση του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Μιλώντας στη Wall Street Journal, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι οι επιλογές για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι δυο: ή μέτρα που θα υποδείξουν οι δανειστές τώρα ή... μέτρα στο προσεχές μέλλον!

Οπως είπε χαρακτηριστικά, η Ευρωζώνη έχει δύο επιλογές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους: να ληφθούν από τώρα μέτρα για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησής του, όταν αυτό θα φθάσει μελλοντικά σε υψηλά επίπεδα, ή να δοθεί υπόσχεση για τη λήψη των μέτρων αυτών στο μέλλον.

«Μία (επιλογή) είναι ότι απλά θα δώσουμε μία αμοιβαία υπόσχεση. Αυτοί (σ.σ.: οι Έλληνες) θα υποσχεθούν στους Ευρωπαίους εταίρους τους ότι θα διατηρήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, με άλλα λόγια να έχουν έναν καλό προϋπολογισμό. Και εμείς θα υποσχεθούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε αυτά τα υψηλά επίπεδα (σ.σ.: στην εξυπηρέτηση του χρέους) στο μέλλον. Αυτή θα ήταν πραγματικά μία εύλογη λύση, επειδή το πρώτο υψηλό επίπεδο θα είναι σε 10 ή 15 χρόνια και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθός του», είπε χαρακτηριστικά.

«Εναλλακτικά, η Ευρωζώνη θα μπορούσε να προσπαθήσει να υπολογίσει τώρα τα μέτρα που θα απαιτούνταν και να λάβει άμεσα δράση για να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα των πληρωμών (για την εξυπηρέτηση του χρέους)», επισήμανε.

Σημείωσε δε ότι το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους θα εξαρτηθεί από το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Στο γνώριμο ύφος, ο κ. Ντάισελμπλουμ κάλεσε την Αθήνα να εφαρμόσει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, την οποία έχει υποσχεθεί, και να καλύψει τα κενά στον προϋπολογισμό της, πριν οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ αρχίσουν τη συζήτηση για το χρέος της.

Πρακτικά, έθεσε το ασφαλιστικό ως προαπαιτούμενο για μία συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους.

«Τα νούμερα δεν βγαίνουν»

«Η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό είναι σοβαρή, τα νούμερα όμως δεν βγαίνουν ακόμα», δήλωσε νωρίτερα ο κ. Ντάϊσελμπλουμ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος μπορεί να αποτελέσει υπόσχεση για την λήψη δράσης στο μέλλον, όχι τώρα.

«Η λήψη δράσης για την μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους εξαρτάται από την Αθήνα να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «η συμφωνία για το ελληνικό χρέος μπορεί να αποτελέσει υπόσχεση για την λήψη δράσης στο μέλλον, όχι τώρα»

Όπως ανέφερε ακόμα, «ο ελληνικός προϋπολογισμός πρέπει να εξορθολογιστεί» και «χρειαζόμαστε σημαντικό πλεόνασμα στον ελληνικό προϋπολογισμό».

Σχετικά με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα από εδώ και στο εξής, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως το ΔΝΤ για να είναι επίσημα συμμέτοχος στο πρόγραμμα πρέπει να είναι εντάξει τα νούμερα.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.