ΝΔ: Ας πληρώσουν πρώτα όσα χρωστάνε και μετά ας πανηγυρίσουν για πλεόνασμα
15/04/2016 21:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ: Ας πληρώσουν πρώτα όσα χρωστάνε και μετά ας πανηγυρίσουν για πλεόνασμα

Για τζάμπα πανηγυρισμούς σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση καθώς, όπως υποστηρίζει, «πανηγυρίζει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αποκρύπτοντας όμως την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και την εσωτερική στάση πληρωμών».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Γ.Λ.Κ. Χρίστος Δήμας, με αφορμή τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2016, τονίζουν ότι «η κυβέρνηση θα μπορέσει να πανηγυρίσει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μόνον εφόσον πετύχει τους στόχους που έχει θέσει και την ίδια στιγμή είναι συνεπής σε αυτούς που χρωστάει, μειώνοντας δραστικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς τους ιδιώτες».

Εξάλλου, όπως υπογραμμίζουν οι δύο βουλευτές «τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, σε σχέση με το μηνιαίο στόχο για τον Μάρτιο» ενώ «την ίδια στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών, αυξήθηκαν κατά 2,4 δις ευρώ από το τέλος του 2015 και κατά 16 δις ευρώ από το τέλος του 2014».

Επιπλέον, προσθέτουν, «και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αυξήθηκαν κατά 716.000.000 ευρώ από το τέλος του 2015 και κατά 2,3 δις ευρώ από το τέλος του 2014 (αύξηση 76%!!!)».

«Εάν η Κυβέρνηση είχε ουσιαστικό προγραμματισμό στη δημοσιονομική της πολιτική και δεν στηριζόταν στις ιδεοληψίες και την υπερφορολόγηση, θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς να στερούσε πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία, που θα ήταν μία ανάσα ρευστότητας», σχολιάζουν ακόμη.

imerisia.gr