«Μπλόκο» του ΔΝΤ στο ελληνικό χρέος - Ζητά περισσότερες εγγυήσεις
13/05/2016 22:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Μπλόκο» του ΔΝΤ στο ελληνικό χρέος - Ζητά περισσότερες εγγυήσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικό χρέους. Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εμφανίζεται μη ικανοποιημένο από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει, μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου MNI, το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεσμευθούν από τώρα για τη μακροχρόνια ελάφρυνση του χρέους και να μην υπάρχει «κενό» και πιθανή εξέταση του όλου ζητήματος μετά το 2018. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε την Παρασκευή ότι η συμφωνία για τα μέτρα έχει ήδη «κλειδώσει» αλλά τα ζητήματα του «κόφτη» και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένουν ανοιχτά.

«Με λίγα λόγια, η πρόταση των Ευρωπαίων δεν είναι αρκετή για το ΔΝΤ. Το Ταμείο, για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χρειάζεται την απόλυτη διαβεβαίωση ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι αρκετό ώστε να εγγυηθεί η βιωσιμότητά του μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018» φέρεται να δήλωσε η εν λόγω πηγή στο πρακτορείο. Πηγή από την γερμανική Bundestag, ερωτηθείσα εάν το κοινοβούλιο θα ενέκρινε την απελευθέρωση της δόσης χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ, απάντησε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο και ενδιαφέρον ερώτημα.

«Η χρονική στιγμή μπορεί πράγματι να είναι ένα πρόβλημα. Σήμερα, δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω τι θα κάνει η Bundestag. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν πολλά προβλήματα εδώ. Κατά την άποψή μου, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί πραγματικά να αποφύγει ένα τέτοιο σενάριο» δήλωσε στο πρακτορείο η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα αρνητικός στο πλαφόν 2% για τους τόκους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ESM ως το 2020 είναι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται πρόθυμος να δεχθεί παράταση του χρόνου αποπληρωμής, χαμηλότερα επιτόκια και σταδιακή αποπληρωμή κάποιων χρεών, αλλά όλα αυτά μετά το 2018 και εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πλήρως όσα συμφώνησε ή θα συμφωνήσει με τους δανειστές. Η θέση αυτή της Γερμανίας έρχεται, πάντως, σε πλήρη σύγκρουση με όσα επιθυμεί το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που το Βερολίνο θεωρεί απολύτως απαραίτητο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

imerisia.gr