«Μαύρος καπνός» στο Euro Working Group - Στον αέρα η επιστροφή των Θεσμών
01/03/2016 01:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Μαύρος καπνός» στο Euro Working Group - Στον αέρα η επιστροφή των Θεσμών

Χωρίς «λευκό καπνό» για την Ελλάδα, εξελίχθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του Euro Working Group με αποτέλεσμα να είναι στον «αέρα» ο χρόνος επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ESM με το ΔΝΤ καθώς ο τελευταίος εταίρος εγείρει σκληρές απαιτήσεις. Επικρατεί χάσμα μεταξύ των Θεσμών δηλαδή που είναι δυσκολο να γεφυρωθεί στην παρούσα φάση καθιστώντας δύσκολη και την εξέλιξη των διαβουλεύεσεων για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Παραμένουν μεγάλες οι διαφορές των υπολοίπων πλευρών με το ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά παράγοντας των Βρυξελλών το βράδυ της Δευτέρας και όλα δείχνουν πλέον ότι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου θα κριθεί σε διαβουλεύσεις μεταξύ των Θεσμών «σε υψηλότερο επίπεδο», πιθανώς στο Eurogroup της 7ης Μαρτίου.

Κατά πληροφορίες, η ΕΕ μπορεί να ζητήσει από την Κριστίν Λαγκάρντ να παρέμβει για να δώσει λύση στο αδιέξοδο. Μάλιστα, σύμφωνα με το MNI οι ομάδες εργασίας της Ε.Ε. «εξακολουθούν να χτυπούν το κεφάλι τους με τους ομολόγους τους στο ΔΝΤ».

Στη συνεδρίαση του EWG παρενέβη τηλεφωνικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν. Σύμφωνα με το Βήμα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% και ύφεση 2%. «Οι εκτιμήσεις αυτές είναι εντελώς αυθαίρετες και υποκρύπτουν σκοπιμότητα» αντιτείνει διακεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας και προσθέτει ότι η Αθήνα θα προσπαθήσει να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ο ίδιος επισημαίνει ότι κυβέρνηση και Κομισιόν συμφωνούν για την επίτευξη πλεονάσματος 0,2% το 2015 με οριακή ύφεση.

imerisia.gr